Новий президент Європарламенту: офіцер ВПС та речник Берлусконі

Новий президент Європарламенту: офіцер ВПС та речник Берлусконі

Аналітика
Укрінформ
Хоч скільки б мав Таяні одіозних друзів Кремля, він зобов'язаний підтримати форпост у протидії агресору

Напередодні у Страсбурзі завершилися тринадцятигодинні перегони із обрання нового президента Європейського парламенту. Як очікувалося, хоча й не так упевнено, як у попередні каденції, переможцем став представник найбільшої політичної сили в Європі та фракції у законодавчому органі ЄС – Європейської народної партії – Антоніо Таяні. Його конкурентами були висуванці із шести політичних груп ЄП. Лише одна фракція, де переважають євроскептичні британські націоналісти, не делегувала свого кандидата.

У фінальному, четвертому раунді голосування, народник Таяні із 351 голосом підтримки переміг лідера вже колишніх партнерів по великій ліберально-демократичній коаліції, Прогресивного альянсу соціалістів та демократів Джанні Пітеллу, який набрав 282 голоси.

Ці вибори стали по справжньому італійськими, адже із семи кандидатів - четверо представляли Італію.

МОРАЛЬНИЙ ВИБІР ПОЛІТИКА ТАЯНІ

Італійський та європейський політик Антоніо Таяні, 63 роки. Має військову та юридичну освіту. У середині 70-х років служив офіцером у Військово-повітряних силах Італії. Був спеціальним посланником у Лівані, СРСР та у Сомалі. Також працював журналістом, очолював римський корпункт щоденника Il Giornale.

З 1994 року став близьким соратником колишнього прем’єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі, з яким заснував партію «Вперед, Італія». Ярлик «речник Берлусконі», напевно, супроводжуватиме Таяні все політичне життя. Цей факт зв’язку із неоднозначним італійським екс-прем’єром та другом Путіна активно використовують прискіпливі журналісти і політичні опоненти нового президента ЄП. Звичайно, не у позитивному контексті. Саме Берлусконі одним із перших палко привітав Таяні з обранням на високий пост.

Із середині 90-х років Таяні виходить на загальноєвропейський рівень політичної діяльності. Обирається до Європарламенту, де засідає 14 років. З 2008-го представляє Італію в Єврокомісії, де обіймає посаду віце-президента. Відповідав за транспорт, промисловість та підприємництво.

З 2014 року знову працює у ЄП, займаючи пост віце-президента.

Цікавим є факт у біографії політика, коли після завершення роботи в Єврокомісії у 2014 році він відмовився від вихідної допомоги у розмірі майже півмільйона євро (по 13 тис. упродовж трьох років), яка йому надавалася як екс-віце-президенту.

Таяні тоді пояснив це своїм «моральним вибором». Можливо він вчинив такий шляхетний вчинок і під тиском статусу почесного члена Клубу болгарських журналістів проти корупції (2013 рік).

КОНСЕРВАТИВНИЙ НАРОДНИК

Таяні відноситься до консервативного крила найбільш проєвропейської політичної групи ЄНП. Будучи одним із лідерів цієї сили і вже головою Європарламенту, він, звичайно, має вплив на формування політичних пріоритетів партії, так би мовити з італійським дещо лівим ідеологічним акцентом. Але нині Таяні несе відповідальність за весь склад законодавчого органу ЄС, незалежно від партійних та ідеологічних кольорів.

«Я буду президентом для всіх. І я поважатиму всіх членів парламенту та усі політичні групи. Європа може покладатися на мою повну доступність», - запевнив Таяні у своєму першому зверненні до колег, щойно після обрання.

Також першими словами він згадав жертв землетрусу в Італії, жертв тероризму, знедолених людей, якими треба опікуватися.

Окрім цього, серед своїх пріоритетів новообраний голова відзначив подолання міграційної кризи, внутрішню безпеку, створення робочих місць та загалом реформування Європи, яка переживає важкі часи.

Реформою ЄС народники опікуватимуться із новими партнерами по парламентській коаліції, сформованої саме у день виборів разом із Альянсом лібералів та демократів за Європу. Лідер Альянсу Гі Верховстадт знявся із президентських перегонів і підтримав разом зі своїми депутатами президентство Таяні. Це не забезпечило абсолютної більшості, але сприяло перемозі італійця.

Відтак, нова коаліція за президента ЄП Таяні хоче реформувати і будувати нову Європу. Коаліційний маніфест висуває амбітні цілі, включаючи створення Європейського оборонного союзу, зміцнення зовнішніх кордонів.

СИТУАЦІЯ ДЛЯ УКРАЇНИ: ЄВРООПТИМІЗМ НА ТЛІ ІТАЛІЙСЬКИХ РИЗИКІВ

У своїх передвиборчих промовах жоден із кандидатів, включно з Таяні, про Україну не згадував. Але через його політичний бекграунд можна вбачати і позитивні, і негативні чинники стосовно ставлення до України, а також, як невід’ємну складову цього питання, до Росії.

До несприятливих обставин відноситься дружба і довірливі стосунки Таяні з проросійським і неоднозначним італійським політиком Берлусконі. Тут згадується вояж Берлусконі у вересні 2015 року разом із Путіним до окупованого українського Криму, де вони, фактично, вкрали і розпили на «Масандрі» пляшечку унікального колекційного хереса врожаю 1775 року.

Напевно, що Берлусконі попросить Таяні сприяти зняттю санкцій проти Росії та відновленню діалогу ЄС із Москвою.

Також викликає занепокоєння загальна риторика чинного італійського уряду, мовляв, антиросійські санкції неефективні, економіка несе збитки, громадяни страждають – давайте переглянемо обмеження. Чи поділяє Таяні такі погляди – скоро дізнаємося.

З іншого боку, Таяні є досвідченим і відповідальним європейським політиком, якій перебуває в орбіті впливу своєї Європейської народної партії, що довірила йому крісло на чолі парламенту.

Об’єктивно, і у парламенті, і на посту єврокомісара, італієць не опікувався Україною, адже мав інші сфери відповідальності.

Водночас, у своїх небагатьох публічних заявах про Україну він чітко підтримував європейську інтеграцію держави. У 2013-му, в рік проведення Вільнюського саміту, виступав за необхідність підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС, наголошуючи, що згортання європейського курсу залишить Київ у сфері впливу Москви. У рамках свого портфоліо в Єврокомісії відзначав необхідність модернізації української промисловості з метою підвищення конкурентоспроможності на ринках Євросоюзу в умовах дії майбутньої на той час ЗВТ.

Таяні, як досвідчений та мудрий політик, має демонструвати виваженість та збалансованість у своїх словах, рішеннях та діях. Як наголошують його колеги зі складу ліберально-демократичної більшості, єдиним безкомпромісним питанням, де не може бути поступок, є європейські цінності та єдність. Росія намагається їх зруйнувати. Відтак, італієць, хоч скільки би він не мав деяких одіозних друзів Кремля, також повинен підтримати форпост у протидії агресору.

Андрій Лавренюк, Брюсель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-