Климпуш-Цинцадзе каже, що агресія Росії «розбудила» НАТО

Климпуш-Цинцадзе каже, що агресія Росії «розбудила» НАТО

Укрінформ
Агресивна політика Кремля проти України призвела до активізації структур Північноатлантичного Альянсу і змусила його продемонструвати свою здатність до рішучих дій на противагу Євросоюзу, який переживає системну кризу.

Таку думку висловила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе у своїй статті для DT.UA.

"У Євросоюзі ключові тренди сьогодення — дезінтеграція та євроскептицизм. Натомість НАТО "прокидається": не можна не помітити активізації всіх структур блоку, демонстрації здатності до рішучих кроків (як, наприклад, спрямування військового контингенту до Балтії, розширення присутності в Польщі та Румунії), дійового пошуку адекватних відповідей на нові типи загроз (включно з кібератаками та інформаційними провокаціями). В особі Росії Альянс — мабуть, уперше з часу розвалу СРСР — отримав противника: справжнього, відчутного й географічно локалізованого. І у відповідь на цей виклик натовські протоколи спрацьовують відповідно до серйозності моменту. Ніхто в Альянсі не плекає ілюзій щодо подій в Україні", - зазначає віце-прем'єр.

Що стосується співпраці України з НАТО, то, за словами Климпуш-Цинцадзе, - це, насамперед, спосіб створення в Україні сучасної боєздатної армії. Вона підкреслила, що цей процес уже йде, і співпраця з НАТО вже тепер відіграє в ньому ключову роль.

"Так, щороку ми витрачаємо 2,5% державних видатків на оборону. Під час війни це є нагальною потребою. Але саме орієнтація на вступ до НАТО допоможе нам використати ці кошти з максимальною ефективністю: реалізувати реформу армії правильно, аби не змарнувати шансу зробити Україну обороноздатною. Важливо й те, що стандарти НАТО передбачають не тільки боєздатну армію, а й прозорий оборонний бюджет, викоренення корупції в державних закупівлях на оборонні потреби, технічне переоснащення військ і готовність до нових типів загроз, які генерує гібридний тип війни", - наголосила віце-прем'єр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-