Давос-2017: посиденьки біля розбитого корита

Давос-2017: посиденьки біля розбитого корита

Аналітика
Укрінформ
Чому Олланд, Меркель, Трюдо, Нетаньягу... ігнорують Всесвітній економічний форум

Таке враження, що чергового всесвітнього економічного форуму, який відбудеться 17-20 січня в Давосі, в світі не сильно і чекають. Атмосфера навколо нього уже явно не та, що була ще кілька років тому. При чому, якщо пригадаємо, у січні 2016-го було приблизно те саме. Воно й не дивно. Форум в шикарному курортному Давосі і задумувався, і проводився, як щорічний звіт/нарада капітанів глобалізованої економіки. А тепер глобальний світ переживає найглибшу у своїй історії кризу. То чого ж їхати? Підраховувати збитки і бідкатися про відсутність перспективи?

Втім цього року в Давосі чекали, принаймні, на понад 50 глав держав та урядів. Форум має уперше відвідати глава КНР та генеральний секретар Центрального комітету Комуністичної партії Китаю Сі Цзіньпін. Воно й не дивно: Китай – один з трьох «слонів» (два інших), на якому тримається споруда глобальної економіки. Але якщо перші два– США та країни, об’єднані в ЄС – були в світових лідерах завжди, то Китай – саме з початком процесів глобалізації у 80-х роках ХХ століття вперше вийшов у перші рядки економічних рейтингів. Китаю є, що втрачати…

Та найпримітніше те, що попри нові обличчя цього року від участі у найбільшій економічній тусовці світу знову відмовилися лідери більшості провідних країн світу – канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд та прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Ясно, що не будуть на високому рівні представлені і США: там 20-го – зміна «караулу» у Білому домі.  Також скасував поїздку до Давосу і прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу.

Багато в чому схожа картина спостерігалася і у 2016-му. Але динаміка все одно – негативна. Наприклад, рік тому пан Трюдо участь у форумі брав - разом із кількома федеральними міністрами. Причиною цьогорічної відмови від поїздки нібито стала необхідність зосередитися «на робочій поїздці Канадою»

Прем’єр Ізраїлю цього року мав виступити з доповіддю про досягнення ізраїльської економіки, а також провести зустрічі з керівниками ряду держав і топ-менеджерами кількох транснаціональних компаній. Але про те, що стало причиною скасування поїздки нічого не повідомляється. Своє рішення  Прем’єр Ізраїлю  змінив раптово, оскільки 26 грудня ще йшлося про його участь у форумі. Минулого року Біньямін Нетаньягу був у Давасі, де зустрічався з керівництвом світової кіберіндустрії, а також із держсекретарем США Джоном Керрі.

Не стала пояснювати причини своєї відмови від участі у всесвітньому економічному форумі й Ангела Меркель. Вона не приїздила на форум і минулого року, нібито через проблеми всередині країни, повідомлялося у Financial Times. Тоді, нагадаємо, після нападів на жінок у новорічну ніч в Кельні, в Німеччині почалися протести, абсолютна більшість підозрюваних були мігрантами.  

Франсуа Олланд як і Меркель теж не був на форумі минулого року, але замість нього Францію представляв прем’єр-міністр Мануель Вальс.

Навіщо ж відмовлятися від участі у форумі, де на кілька днів в одному місці збираються найвпливовіші люди світу? Як видається, причина достатньо проста: конструкція глобальної економіки була спроектована і побудована на базі і з застосування системи правил, які існували після закінчення Холодної війни. Відтепер – після порушення всіх правил міжнародних стосунків, анексії Криму, розв’язання несправедливих агресивних війн на Донбасі і в Сирії, кіберагресії проти США, провокації міграційної кризи ЄС – ця система зруйнована вщент. Криза глобалізованого світу – прямий наслідок саме цього злочину, скоєного Росією. І що, тепер сідати з представниками Кремля за один «неформальній стіл» серед розкішних різдвяних снігів Давоса? Як мінімум, це нелогічно ось уже два роки поспіль…

Для України Давос-2017 це вже не той Давос, який був. Достатньо сказати лише про традиційний «український ланч», що його організовував під час Форуму Віктор Пінчук. Після його загальновідомого виступу в американській пресі на предмет того, що би таки Україні віддати Росії, аби вона відчепилася, а олігархи відновили свій «бізнес», ставлення до мільярдера і зятя колишнього президента Кучми змінилося. Цього року, мабуть, список тих, хто не відвідає пінчуківський ланч, буде набагато цікавішим, ніж те, що там насправді буде. Президент Порошенко, наприклад, за попередньою інформацією вирішив до Пінчука не ходити…

Укрінформ звернувся до експертів, аби дізнатися що це все означає і які можуть бути політичні чи економічні причини ігнорування наймасштабнішого економічного форуму лідерами провідних країн.

Сергій Таран, політолог: Це раніше інтерес до світової політики був більшим

«Зменшення інтересу до подібних форумів свідчить про те, що зараз у світовій політиці відбувається період пертурбації, непевності, пов'язаний з подіями в Європі, Брексітом, кризою ЄС і безперечно з переформатуванням американської влади. Для багатьох країн це означає зосередження на своїх власних проблемах на тлі кризи світової політики. Наприклад, цього року ось-ось відбудуться вибори у Франції і Німеччині, і для лідерів цих країн це набагато важливіше, ніж взяти участь у Давосі. Напевно, все це впливає на те, що інтереси до Давосу не такі великі, як тоді, коли інтерес до світової політики був набагато більшим».

Борис Кушнірук, економіст: Лідери намагаються уникнути відповіді на непопулярні питання

Це відображення певного розпачу у лідерів провідних країн. Якщо раніше це були зустрічі, де говорять про велику перспективу, то зараз світ знаходиться в глобальній кризі і глобальній дестабілізації, і відповіді що робити далі насправді в них немає. Можливо, деякі відповіді вони мають, але в межах публічної дискусії, яка звучатиме з їхніх вуст, це викликатиме хаос і дестабілізацію.

Якщо брати Євросоюз, є криза, пов’язана з глобалізацією світової економіки і перебудовою для функціонування в глобальному вимірі. Йдеться про формування єдиної валютної зони, згідно Маастріхтських угод. Ці угоди створили глибоку проблему, бо єдина валюта, хоч здавалася великим досягненням, але насправді створює і великі проблеми. Для сильних економік це позитив, а для слабких – це додатковий негатив, з якого неможливо викарабкатися.

Німеччина найбільше виграла від цього об’єднання і найбільше наростила експорт саме в країни ЄС. Раніше вона отримувала від цього величезні переваги, а зараз фактично вимушена з власної кишені фінансувати нестабільну економіку у тій же Греції. Поруч стоїть Італія, а все вказує на те, що буде хаос і у Франції.

Можливо, не обійдеться без розвалу Маастріхтських угод і повернення до власних валют. А уявіть, який почнеться хаос, якщо про це скаже Меркель, не маючи при цьому відповіді, що робити в такому випадку. Проблема не в ЄС взагалі, а в тому, що об’єднання зі створенням єдиної валюти потягнуло за собою величезні проблеми. Тому мені здається вони зараз намагаються уникнути відповіді на непопулярні питання.

  Юлія Горбань, Київ

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-