Намібійці вимагають визнати різанину 1904 року геноцидом з боку Німеччини

Намібійці вимагають визнати різанину 1904 року геноцидом з боку Німеччини

Укрінформ
Представники намібійських народностей гереро і нама подали до суду на Німеччину, вимагаючи визнати масове винищення їх одноплемінників на початку XX століття геноцидом.

Як повідомляє DW, відповідну заяву подано у федеральний окружний суд Нью-Йорка.

У позовній заяві активістів від етнічних груп також міститься вимога про компенсації за конфісковані землі нама і гереро в період з 1885 по 1903 роки. За деякими оцінками, йдеться про чверть усіх земель цих племен, причому нащадки німецьких колоністів досі володіють частиною цих наділів.

У 1904 р. гереро і нама повстали проти колоністів, напавши на кілька фермерських господарств. Тоді війська вирізали близько 65 тисяч гереро - 80% всього етносу - 10 тисяч нама - близько половини цього народу. У позові йдеться про концтабори, зґвалтування і використання рабської праці.

У МЗС Німеччини вже відреагували на повідомлення про позов. Представник зовнішньополітичного відомства ФРН зазначив, що у німецької влади достатньо підстав для того, щоб не вести прямий діалог з представниками зазначених народностей. "Ми ведемо переговори на рівні урядів, при цьому не виключаємо організацій громадянського суспільства", - підкреслив він.

Офіційний Берлін у 2014 році вперше охарактеризував винищення військами кайзерівської Німеччини племен гереро і нама як геноцид. Раніше у ФРН підкреслювали, що "історичні події" підпадають під визначення "геноцид" тільки після набуття чинносты в 1951 році конвенції ООН "Про запобігання злочину геноциду".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-