Вибори до Європарламенту: чого чекати Україні

Вибори до Європарламенту: чого чекати Україні

Аналітика
Укрінформ
Новим Президентом Європарламенту стане італієць або бельгієць 

У перший робочий тиждень нового 2017 року лідер європейських лібералів, бельгійський політик Гі Верховстадт оголосив про свої наміри взяти участь у виборчій кампанії на пост нового Президента (голови) Європейського парламенту.

Таємне голосування пройде 17 січня у Страсбурзі, на першій пленарній сесії законодавчого органу Європейського Союзу. 751 депутат повинні будуть спробувати обрати нового Президента. Чому саме «спробувати» - об'єктивно, дуже багато сигналів про те, що це не станеться з першого разу.

ДРУГ УКРАЇНИ ПОВЕРТАЄТЬСЯ ДО НІМЕЦЬКОЇ ПОЛІТИКИ

Як відомо, чинний голова Європарламенту, німецький політик від Європейської соціал-демократичної політичної родини Мартін Шульц після двох каденцій на цьому посту (по два з половиною роки - загалом п'ять) заявив про завершення кар'єри в ЄП та намір повернутися до внутрішнього політичного життя в Німеччині. Загальні федеральні вибори у цій одній із найбільших політичних та економічних країни Співтовариства пройдуть у вересні.

Загалом Шульц, який також натхненно підтримує Україну в умовах російської агресії, є і залишався би адекватною й компромісною фігурою на посаді голови Європарламенту. Але високі традиції європейської демократії та домовленості між найбільшими політичними силами - Європейської народної партії та Прогресивним альянсом лібералів і демократів - ділитися каденціями президентства у законодавчому органі ЄС - вимагають не «узурпувати» владу.

ІТАЛІЙСЬКО-БЕЛЬГІЙСЬКІ ПЕРЕГОНИ

Отже, на сьогодні головними кандидатами на пост Президента ЄП є представники основних політичних сил. Найбільшу фракцію від «народників» представляє 63-річний італієць Антоніо Таяні. Раніше він був речником одіозного екс-прем'єра Італії Сильвіо Берлусконі; обирався до Європарламенту, починаючи із 1994 року; у 2008-2014 роках представляв Італію у Єврокомісії на посаді віце-президента, де відповідав за транспорт та підприємництво.

Нині Таяні є одним із лідерів ЄНП та віце-президентом Європарламенту.

І політична група ЄНП проводить активну роботу із залучення голосів інших сил у Європарламенті на підтримку свого кандидата.

Від другої за чисельністю та впливом політичної групи Прогресивного альянсу соціалістів та демократів на пост Президента ЄП висувається Джанні Пітелла. 59-річний, також італійський політик. Він до законодавчого органу ЄС обирався, починаючи із 1999 року.

Як засвідчують об'єктивні факти, Пітелла має погляди на відновлення політичного, міжпарламентського діалогу з Росією. Укрінформ писав про скандальну міжнародну конференцію, проведену у листопаді 2015 року у приміщенні Європарламенту у Брюсселі. У цьому заході взяв участь голова комітету у міжнародних справах Державної думи РФ Олексій Пушков. Проведення заходу викликало велике обурення у представників ліберально-демократичної більшості ЄП, особливо серед представників групи друзів Європейської України. Адже Пушков голосував у Думі за дозвіл на агресію проти України та несе відповідальність за убивства українців. Організаторами конференції виступили саме «есдеки» на чолі з Пітеллою, але після цього російських депутатів у керівних інституціях ЄС більше не бачили.

СМІЛИВА ХЕЛЬГА, ІТАЛІЙЦІ ТА НАЙБІЛЬШИЙ ЄВРООПТИМІСТ ВЕРХОВСТАДТ

Політична група Європейських консерваторів та реформістів підтримала  кандидатом на пост глави ЄП бельгійського політика Хельгу Стівенс. Вона глухоніма і заслуговує на щиру високу повагу щодо своєї сміливості та активності у просування прав людини, а також й у проведенні президентської виборчої кампанії. Водночас пані Стівенс залишається без шансів для обрання. Її політична сила консерваторів не має амбіцій боротися за цю посаду.

Говорячи про найбільш впливових кандидатів від ЄНП та «есдеків», варто відзначити, що кожний з них, ані Таяні, ані Пітелла, не користується переважним авторитетом та популярністю навіть серед представників своїх політичних сил.

Відтак, на сьогодні не можливо чітко прогнозувати результати виборів, до перегонів яких вступив Гі Верховстадт - жорсткий і безкомпромісний критик Росії та якнайбільший єврооптиміст, який виступає і за створення єдиної армії ЄС. Для України це може буди сприятливий голова Європарламенту. Але чи буде він обраний - залежатиме від домовленостей основних політичних груп у Європарламенті.

Андрій Лавренюк, Брюссель

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-