Прем'єр Молдови запропонував президенту співпрацювати, а не співіснувати

Прем'єр Молдови запропонував президенту співпрацювати, а не співіснувати

Укрінформ
Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіпп виступає за співпрацю між виконавчою і президентською гілками влади.

Так глава уряду прокоментував законодавчу ініціативу президента Ігоря Додона про скасування закону, що передбачає покриття сум, наданих Національним банком трьом раніше збанкрутілим банкам для покриття термінових кредитів, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

"Ухвалений раніше закон абсолютно конституційний. Хочу нагадати, що до Конституційного суду вже було подано два протести проти цього закону, у тому числі й від Партії соціалістів. Обидва позови відхиляли. Більше того, анулювання закону не може мати жодних юридичних ефектів. Нагадую також, що цей закон вже набув чинності, до бюджету вже включено відповідні витрати, були поміщені відповідні угоди. На сьогоднішній день - це оптимальний вихід із ситуації, а якщо у когось є інші пропозиції, ми готові їх розглянути", - заявив Філіпп.

Він закликав опозиційних політиків не займатися популізмом, а президента запросив до співпраці з усіма гілками влади.

Нагадаємо: в адміністрації президента Молдови повідомили про підготовлювану законодавчу ініціативу щодо анулювання закону, що передбачає викуп державних облігацій за рахунок бюджетних коштів. В адміністрації президента заявили, що мета цього закону - скоротити соціальні програми і перекласти на плечі громадян повернення викраденого з банківської системи країни мільярда доларів.

Раніше парламент Молдови прийняв закон, що передбачає випуск державних облігацій на загальну суму близько 700 мільйонів доларів (термін викупу цінних паперів - 25 років).

Згідно з документом, Міністерство фінансів випустить і передасть Національному банку Молдови державні облігації. Емісія цінних паперів покриває загальну суму строкових кредитів, наданих Нацбанком у 2014-2015 роках трьом банкам, що перебувають у процесі ліквідації, - це Ощадбанк, Соціальний банк і Unibank. Про ліквідацію банків було прийнято рішення після розкрадання з них понад мільярда доларів.

Експерти розкритикували закон, заявивши, що уряд хоче перекласти "на плечі громадян повернення вкраденого з банківської системи мільярда".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-