Закон Магнітського відтепер поширюється на всіх іноземців

Закон Магнітського відтепер поширюється на всіх іноземців

Укрінформ
Президент США Барак Обама підписав закон S.2943 щодо фінансування оборонних потреб США, який серед іншого надає Акту Магнітського статус глобального закону, що може застосовуватися не лише проти росіян, а й по відношенню до будь-якого іноземця.

Текст документа розміщений в офіційному реєстрі законів Конгресу Сполучених Штатів.

"Президент може накладати санкції, описані в пункті (b) на будь-яку іноземну особу, по відношенню до якої президент визначить, грунтуючись на достовірних доказах", - йдеться в законі.

Документ уточнює, що це стосується тих, хто був причетний до позасудових убивств, тортур чи інших грубих порушень міжнародно визнаних прав людини, скоєних проти інших осіб у будь-який іншій країні, які виступали проти незаконної діяльності влади або захищали права інших.

Крім того, під санкції можуть потрапити урядовці, що були співучасниками, віддавали розпорядження або контролювали процеси масштабної корупції. В тому числі, йдеться про експропріацію приватних чи державних активів для отримання особистої вигоди; корупцію, пов'язану з державними контрактами, видобутком природних ресурсів; хабарництвом або полегшенням чи передачею прибутків від корупції в іноземні юрисдикції. Під це положення також потрапляють особи, які здійснювали допомогу згаданим корупційним процесам.

Санкції охоплюють ряд обмежень індивідуального порядку. Зокрема, таким особам відмовляється у наданні візи США, а діючі дозволи анулюються. Крім того, блокується доступ осіб до всього майна, власності та інтересів у Сполучених Штатах й того, що перебуває під юрисдикцією США.

Ці положення зафіксовані у розділі закону під назвою "Санкції, пов'язані з правами людини". Водночас, у тексті документа вказується, що цей розділ може також трактуватися як "Глобальний Акт Магнітського про відповідальність за порушення прав людини".

Як відомо, російський адвокат Сергій Магнітський був вбитий у Росії 16 листопада 2009 року, перебуваючи під арештом, після викриття корупційних злодіянь вищого керівництва держави. США ще у 2012 році запровадили санкції проти російських чиновників, яких підозрюють у порушенні прав людини. Пізніше подібний закон ухвалив Європарламент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-