Венесуельцям повернули купюру в 100 боліварів після протестів

Венесуельцям повернули купюру в 100 боліварів після протестів

Укрінформ
Президент Венесуели Ніколас Мадуро прийняв рішення відкласти вилучення з обігу найбільшої купюри номіналом в 100 боліварів до 2 січня.

Про це повідомляє Інтерфакс.

Глава держави пояснив цей крок економічним хаосом, що охопив країну. Мадуро назвав те, що відбувається результатом "міжнародного саботажу".

Спочатку банкноти планувалося повністю замінити монетами тим самим номіналом достоїнства протягом 72 годин. Купюри перестали приймати з 15 грудня. Обміняти гроші можна було тільки в центральному банку країни. У його відділення вишикувалися величезні черги, оскільки більш ніж у третини населення є тільки готівка, тому, якщо вони не встигнуть обміняти купюри, зароблені гроші просто пропадуть.

Тисячі магазинів закрилися через брак коштів, люди кілька днів не могли купити їжу. В результаті на сході країни почалися масові заворушення, грабежі та погроми, поліції довелося застосовувати силу. На думку президента країни Ніколаса Мадуро, відмова від банкноти номіналом 100 боліварів на користь монет  повинно допомогти в боротьбі з контрабандою та хронічною нестачею продовольства і товарів першої необхідності.

Через інфляцію вартість 100 боліварів зараз становить близько двох центів. Ці банкноти становили більше трьох чвертей грошового обороту Венесуели. До звернення також введуть більш великі купюри номіналом від 500 до 20 тис. боліварів. Передбачалося, що вони з'являться в обігу 15 грудня, але їх своєчасний випуск не відбувся.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-