КЗЖ: Туреччина ув’язнила рекордну кількість журналістів

КЗЖ: Туреччина ув’язнила рекордну кількість журналістів

Укрінформ
Репресії, які відбуваються в Туреччині після спроби перевороту в липні, збільшили число ув’язнених журналістів у всьому світі до рекордної кількості від часу початку спостережень у 1990 році.

Про йдеться у заяві Комітету захисту журналістів від 13 грудня.

За даними організації, станом на 1 грудня 259 журналістів світу перебували за гратами, і, щонайменше, 81 з них ув’язнений у Туреччині.

Водночас, десятки інших журналістів також позбавлені волі в Туреччині, але правозахисники не можуть підтвердити, що ці затримання прямо пов’язані з їхньою роботою.

Китай, який очолював список із кількості ув’язнених журналістів у 2014 і 2015 роках, опустився на друге місце з 38 співробітниками ЗМІ за гратами. Далі в цьому списку розташувалися Єгипет, Еритрея та Ефіопія.

"Журналісти, які працюють для збору та поширення інформації, виконують важливу для суспільства роботу, і їхні права захищені відповідно до міжнародного права. Вражає те, що багато урядів порушують свої міжнародні зобов’язання, ув’язнюючи журналістів і придушуючи критику", – сказав виконавчий директор Комітету захисту журналістів Джоел Саймон.

За даними правозахисників, цього разу вперше з 2008 року Іран не входить до першої п’ятірки порушників права журналістів на свободу. Це сталося тому, що багато засуджених після виборів 2009 року відбули покарання і були звільнені, ідеться в повідомленні.

Як відомо, в Туреччині були звільнені понад 10 тис. держслужбовців через звинувачення в причетності до організації опозиційного ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого звинувачують в організації спроби перевороту 15 липня.

Крім того, турецька влада оголосила про закриття ще 15 ЗМІ, включаючи новинне агентство Dicle і багато газет і журналів через звинувачення у пропаганді ідей Робітничої партії Курдистану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-