Гутерріш склав присягу генсека ООН

Гутерріш склав присягу генсека ООН

Укрінформ
Екс-прем'єр Португалії Антоніу Гутерріш склав присягу в якості Генерального секретаря ООН, щоб офіційно замінити з 1 січня на цій посаді чинного главу Організації Пан Гі Муна, який керував ООН упродовж десяти років.

Урочиста церемонія відбулася під час спеціального засідання Генеральної Асамблеї ООН, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Церемонія складалася з двох частин: висловлення пошани Пан Гі Муну за його зусилля на посаді глави Організації, а також безпосередньо складання присяги призначеним главою ООН Антоніу Гутеррішом.

Перед тим, як новий генсек зачитав слова урочистої клятви, нинішній глава Організації Пан Гі Мун висловив впевненість, що передає керування у надійні руки. "Моєму серцю стає тепло, бо я знаю, що передаю естафету генеральному секретарю Антоніу Гутеррішу, людині достойній та принциповій. Я не маю жодних сумнівів, що з його пристрастю та співчуттям він успішно зможе подолати багато складних викликів та вивести нашу Організацію на нові висоти", - заявив Пан Гі Мун.

Церемонія тривала близько півтори години, й лише в останні хвилини новообраний глава ООН вийшов на трибуну, щоб прочитати слова присяги. Антоніу Гутерріш зобов'язався виконувати всі функції, покладені на генсекретаря ООН та "не приймати вказівок відносно виконання своїх обов'язків від будь-якого уряду чи від джерела, стороннього від Організації".

Як повідомлялося, 67-річний політик Антоніу Гутерріш з 1995 по 2002 рік був прем'єр-міністром Португалії. В період 2005-2015 рр. він обіймав посаду верховного комісара ООН у справах біженців. Він був офіційно призначений генсеком Генеральною Асамблеєю Організації 13 жовтня.

Цього року вибір генерального секретаря ООН відбувався за новою, більш прозорою процедурою. Традиційно це питання вирішувалося за закритими дверима РБ ООН небагатьма потужними країни. Нинішні вибори супроводжувались громадськими дискусіями з кожним кандидатом, які розглядались на високу міжнародну посаду.

Новий генеральний секретар ООН набуде офіційних повноважень 1 січня 2017 року терміном на п'ять років. Він стане дев'ятим главою Організації з моменту її заснування в 1945 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-