В ОБСЄ підтримують особливий статус Придністров'я

В ОБСЄ підтримують особливий статус Придністров'я

Укрінформ
Держави-члени ОБСЄ виступають за мирне врегулювання Придністровського конфлікту на принципах суверенітету і територіальної цілісності Республіки Молдова в загальновизнаних міжнародним співтовариством кордони з визначенням особливого статусу Придністров'я, здатного гарантувати дотримання фундаментальних прав жителям регіону.

Про це йдеться у спеціальній Декларації про переговори з Придністровського врегулювання у форматі "5+2", прийнятої на 23-му засіданні Міністерської ради ОБСЄ в Гамбурзі, передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Держави-члени ОБСЄ вітають відновлення офіційних переговорів з Придністровського врегулювання у форматі «5+2», підкреслюючи необхідність поглиблення діалогу. Учасникам переговорів необхідно зосередити зусилля над тим, щоб в конструктивному ключі і на постійній основі досягти практичних результатів по всіх трьох «кошиках» порядку денного переговорів: вирішення соціально-економічних проблем, питань, що стосуються дотримання прав людини, гуманітарної сфери, поетапного врегулювання конфлікту з рішенням інституційних і політичних питань, а також проблем безпеки», - йдеться в документі.

Підписанти Декларації закликають сторони забезпечити безперервність переговорного процесу, посилити його ефективність і сприяти організації систематичної діяльності політичних представників та секторальних робочих груп з Придністровського врегулювання.

Підкреслюється також, що в контексті переходу головування в ОБСЄ від Німеччини до Австрії сторони закликають брати більш активну участь у діалозі з Придністровського врегулювання з залученням всіх міжнародних партнерів.

У переговорах з Придністровського врегулювання у форматі «5+2» беруть участь Молдова і Придністров'я – сторони конфлікту, Україна, ОБСЄ і Росія – гаранти й посередники, ЄС і США – спостерігачі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-