Трамп і Росія: чого чекати від нової політики США?

Трамп і Росія: чого чекати від нової політики США?

Аналітика
Укрінформ
І військовий, і політичний істеблішмент США продовжать виступати за збереження режиму економічного тиску на РФ

Не встигли відбутися ключові призначення в адміністрації обраного президента Дональда Трампа, як у США заговорили про майбутнє відносин між Вашингтоном і Москвою. Цій темі були присвячені одразу кілька відкритих дискусій, що пройшли в американській столиці лише цього тижня. Експерти й політики, дипломати й журналісти говорили про санкції, Сирію, конфлікт в Україні, Крим, кібербезпеку та інші питання, де йдеться про участь Росії. Не обійшлося й без передвиборчих зізнань Трампа у симпатії Путіну. І хоча всі зійшлися на тому, що прогнозувати розвиток двосторонніх відносин поки зарано, втім "крайніх" сценаріїв - від конфлікту до відлиги по всіх фронтах - теж чекати не варто. Але це зовсім не означає, що політичні підходи в окремих питаннях, наприклад в українському, залишаться такими самими.

АМЕРИКА НЕ ВСТУПАТИМЕ У ВІЙНУ З РФ ЧЕРЕЗ УКРАЇНУ

Дональд Трамп, який у передвиборчій кампанії заявляв, що покращить відносини з Росією, безумовно спробує домовитися з Путіним. У цьому немає нічого неочікуваного, адже й Обама намагався зробити те саме на початку свого президентства, розповів у коментарі агентству старший дослідник американської аналітичної установи "Інститут Брукінгса" Сергій Алексашенко. У минулому член керівництва ряду центральних банків Росії, компанії "Аерофлот", а згодом - науковець з практикою професорської діяльності в РФ, Китаї і США, Алексашенко нещодавно завершив своє дослідження щодо впливу західних санкцій на Росію, в якому закликав посилити тиск на Москву.

"Говорити про те, якою буде російська політика Трампа, поки занадто рано, навіть якщо б ми знали всіх людей першого рівня в його кабінеті - держсекретаря, міністра оборони та інших. Політику відносно Росії робитимуть люди другого-третього ешелону, до призначення яких справа ще не дійшла", - вважає експерт.

На його переконання, новий американський президент намагатиметься, насамперед, знизити небезпеку загострення відносин, у тому числі в військовому плані, "що критично важливо для обох країн". Зараз існує напруження у відносинах, але сторони хочуть уникнути конфронтації, особливо військової. Це видно, наприклад, по ситуації в Сирії, де ні США, ні Росія не зацікавлені навіть у випадковому зіткненні літаків. Вони намагаються розвести операції за часом і місцем.

Які ще теми можуть бути предметом домовленості, зараз нікому не відомо, навіть перехідній команді обраного президента. Але, що стосується українського питання, Дональд Трамп чітко заявляв, що Америка не вступатиме у війну проти Росії через Україну. "Власне, позиція Обами була такою ж",- нагадав Алексашенко. США не надіслали війська в Україну при Обамі, не робитимуть цього й при Трампі.

А от щодо санкцій проти Росії, рішення може бути різним - як у бік посилення, так і навпаки. Втім, напевно можна сказати те, що і військовий, і політичний істеблішмент США продовжать виступати за збереження режиму економічного тиску на РФ - навіть не стільки через те, що це створює проблеми для Росії, скільки для збереження трансатлантичного партнерства. Єдність з Європою для США дуже важлива, і тому це партнерство будуть оберігати від односторонніх рішень Трампа в частині санкцій.

ЧІТКОЇ ПОЗИЦІЇ ЩОДО РФ І УКРАЇНИ ОДРАЗУ МОЖЕ Й НЕ БУТИ

У новій адміністрації Трампа на початковому етапі безперечно матимуть місце розбіжності в поглядах по окремих напрямах зовнішньої політики, в тому числі й у питаннях України й Росії. "Маємо почекати, коли всі "рухомі частини" механізму нової адміністрації будуть зібрані воєдино. Зазвичай у таких випадках, спочатку відбувається певний конфлікт інтересів, та згодом механізм має "притертися", щоб сформувати чітку єдину політику", - висловив своє бачення Укрінформу заступник директора Інституту Кеннана Вільям Померанц.

Насамперед, за його словами, це стосується Державного департаменту США, але в цілому - всього апарату національної безпеки. "Звичайно, Дональд Трамп робив заяви щодо зовнішньої політики під час своєї президентської кампанії, у тому числі по Росії, безпосередньо президента Путіна. Він зосереджував увагу на особистих відносинах між лідерами. Думаю, це мало би суттєвий вплив на спрямованість міжнародної політики США", - зауважив експерт.

Тому, на його переконання, важливо дізнатися, хто стане новим держсекретарем, і наскільки наполегливою буде його позиція. Адже зараз велика кількість кандидатів, що розглядається на цю посаду, не підтримують оновлення або перезавантаження відносин між Сполученими Штатами і Росією.

Крім того, важливим буде те, наскільки Конгрес - як демократи, так і республіканці - будуть згодні з зовнішньою політикою адміністрації Трампа, зокрема, щодо Росії. "В іншому разі ми станемо свідками, як Конгрес може об'єднатися проти адміністрації в питаннях, які його не влаштовуватимуть", - зауважив експерт.

ПЕРЕДУСІМ - ЗМЕНШЕННЯ ЯДЕРНОЇ ЗАГРОЗИ

Тим часом, зовнішню політику майбутньої адміністрації Білого дому по відношенню до Москви визначатиме більше факторів, ніж тільки позиція по Україні включно з російською окупацією Криму. До цього списку слід також включити політку Москви в Сирії, Арктику, питання кібербезпеки та ядерне скорочення, зауважив представник організації "Американський проект безпеки" (Вашингтон) Метью Уоллін.

"Ми маємо напрями, по яких хотіли би працювати з росіянами, наприклад у космічних програмах, науці й медицині. Але це неможливо через суттєві розбіжності в поглядах та введені обмеження у вигляді санкцій", - зазначив він. Тим не менше, за його словами, нинішні санкції проти Росії не можна назвати достатніми. Втім, потрібно знайти розумний підхід, щоб не відвадити Росію від діалогу та водночас нав'язати їй виконання всіх домовленостей. Експерт навів приклад іранської ядерної угоди, яка засвідчила, як дійсно можуть працювати санкції. "Щоправда, там були залучені не тільки США і Європа, на одному боці виступили також Китай і Росія", - визнав Уоллін. У випадку з Росією такий підхід знайти набагато складніше.

Експерт не став прогнозувати передбачуваних сценаріїв розвитку відносин між Вашингтоном і Москвою через обмаль "вихідних даних". Однак він підкреслив, що насамперед потрібно продовжити співпрацю у зменшенні кількості ядерної зброї та ризиків у цій сфері. Це набуває більш серйозної ваги у зв'язку з агресією РФ у східній Європі, нагадав він.

"У минулому США і СРСР, а потім Росія зробили серйозні кроки. Наприклад, Договір про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь у першій та другій редакції став дійсно важливим проривом, але хотілося б побачити його нову версію", - підкреслив Уоллін.

НАТО - НАЙБІЛЬШИЙ ПОДРАЗНИК РОСІЯН

Чи не на кожній дискусії у Вашингтоні, коли мова заходить про відносини з Москвою, неодмінно постає тема НАТО. Чи можуть Росія і США бути партнерами або друзями за адміністрації Трампа? З нинішніми розкладами - навряд чи.

Для того, щоб стати союзниками або гарними друзями, з точки зору Кремля, потрібно зняти загрозу Північноатлантичного альянсу. І це не тільки тому, що Путін значною мірою є параноїком. Так закладено в самому російському суспільстві. У більшості росіяни - як у державному керівництві, так і на рівні звичайних громадян - вважають, що основна мета існування НАТО - це стримування Росії.

Тому навіть у випадку, якщо Путіна замінить інший лідер, це питання залишиться важливим для будь-якого президента РФ. Не залежно від того, хто опиниться біля керма, він все-одно відчуватиме тиск усієї команди і військово-промислового комплексу Росії щодо небезпеки Альянсу.

Єдине, що може влаштувати Москву в цьому випадку - це створення нової оборонної структури в Європі за участі Євросоюзу, Америки і Росії. Але це питання зараз не стоїть на порядку денному, попри те, що Трамп у період виборів робив заяви, які ставили під сумнів єдність усередині Альянсу. Натомість у цьому випадку йому, очевидно, не вдасться кардинально вплинути на поточну ситуацію, доведеться мати справу з позицією Конгресу, Пентагону, союзників по НАТО, а також з багатьма іншими чинниками. Через це слід очікувати, що певний рівень політичної конфронтації, враховуючи присутність НАТО біля кордонів Росії, все ж відчуватиметься.

Отже, чітких контурів нової адміністрації Дональда Трампа, з якими можна було би спрогнозувати майбутню зовнішню політику США, на сьогодні поки немає. Втім зараз із упевненістю можна сказати, що всі виклики, пов'язані з відносинами США і Росії, не зникнуть самі по собі. Не слід чекати погіршення відносин до конфліктного стану, так само, як і появи надто дружніх зв'язків. Скоріше за все, Вашингтон і Москва все ж спробують заспокоїти наявні хвилювання, однак політичні курси обох країн залишатимуться без різких поворотів.

Що стосується українського питання, санкції проти РФ, скоріше за все, продовжуватимуться. Не даремно, буквально напередодні, на це звернули увагу 27 сенаторів у відкритому листі Трампу. З такою позицією законодавців можна очікувати навіть змін у інших аспектах, наприклад щодо військової співпраці між Україною і США. У цьому зв'язку важливо, яку позицію займе новий держсекретар США, весь апарат Ради національної безпеки, а також наскільки наполегливим залишатимуться надалі обидві палати Конгресу.

Ярослав Довгопол, Вашингтон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-