США і Британія прослуховують пасажирів авіакомпаній - ЗМІ

США і Британія прослуховують пасажирів авіакомпаній - ЗМІ

Укрінформ
Розвідки США та Великої Британії запровадили й активно використовують механізм прослуховування пасажирів іноземних авіакомпаній.

Відповідні документи з "архіву Сноудена" опублікувала французька газета Le Monde, інформує RFI.

"Такий висновок журналісти Le Monde роблять після "ретельного вивчення" секретних документів Агентства національної безпеки Сполучених Штатів(АНБ) і британського Центру урядового зв'язку (GCHQ) - спецслужб, що відповідають за запровадження радіоелектронної розвідки", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Аеропорт "Лондон-Сіті" через густий туман скасував половину рейсів

Газета нагадує, що британські та американські розвідники працюють у тісному співробітництві. Особливо посилилася їх співпраця після терактів 11 вересня 2001 року, коли терористи одномоментно здійснили у США кілька атак, використовуючи захоплені пасажирські літаки.

Видання зазначає, щоб розвідники могли отримати вміст вашого телефона, достатньо двох умов: щоб телефон був включений і щоб літак набрав висоту 10 тисяч футів (тобто 3 тисячі метрів). Сигнал, що проходить через супутники, спрямовується потім на наземні станції прослуховування.

Фахівці британського Центру урядового зв'язку можуть, до того ж, дистанційно змінити код доступу до вашого телефона, заблокувавши вам можливість включити його, пише Le Monde.

"Вивчені документи демонструють, що розвідники не обмежуються перехопленням цих потенційних учасників терористичних осередків, а вибірково перевіряють пасажирів "з абсолютно різними профілями", - йдеться у повідомленні.

Крім того, повідомляється, що в одному з документів АНБ за 2003 рік йдеться про те, що "за оцінкою ЦРУ" наступними "потенційними цілями терористів можуть бути рейси авіакомпаній Air France і Air Mexico".

У 2005 році ім'я французької авіакомпанії з'являється у проекті АНБ, що описує "перехоплення даних з цивільних літаків по всьому світу", стверджує газета.

Перед публікацією редакція звернулася з офіційними запитами до АНБ та британського Центру урядового зв'язку.

"Наша робота ведеться у суворій відповідності з юридичними і політичними нормами, за якими вона є легальною, необхідною і співвимірною загрозам", - відповіли у британському Центрі. 

Схожу відповідь надали й американські розвідники. "Наша розвідувальна діяльність здійснюється у повній відповідності з чинними юридичними і політичними нормами", - повідомили в АНБ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-