Німецьким компаніям компенсують відмову від атомної енергетики

Німецьким компаніям компенсують відмову від атомної енергетики

Укрінформ
Конституційний суд ФРН задовольнив у вівторок позов низки компаній про компенсації за відмову від атомної енергетики.

Про це суд повідомляє на своєму сайті.

«Тринадцятий пункт положення про внесення поправок у Закон про атомну енергію від 31 липня 2011 частково порушує право власності, що гарантується Конституцією. Законодавство має виробити нові положення до 30 червня 2018 року», - ухвалив суд.

Це означає, що ряд енергетичних концернів, які подавали скаргу, у тому числі Eon, RWE і Vattenfall тепер має право розраховувати на компенсацію збитків, нанесених їм у зв'язку з рішенням уряду ФРН від 2011 року повністю відмовитися від ядерної енергетики до 2022 року. Ці концерни вважають, що рішення уряду завдало величезний економічний збиток. Називається цифра в 19 млрд євро. Механізм можливих виплат поки що не розроблено.

Рішення про закриття у майбутньому атомних станцій було прийняте урядом ще в 2002 році, проте аварія на японській АЕС «Фукусіма» значно прискорила процес. Відразу після катастрофи 8 з 17 АЕС у Німеччині були відключені, у 2015 році було виведено з експлуатації станцію «Графенрайнфельд». Нині продовжують давати енергію 8 атомних станцій ФРН, які передбачається відключити поетапно у 2018-му, 2020-му і 2022-му роках. Вони дають менше 14% усієї енергії в країні.

Курс уряду ФРН, спрямований на відмову від вуглеводневої й атомної енергетики, дістав назву «Енергетичний поворот» і спрямований на збільшення долі поновлюваної енергетики, у першу чергу сонячної та вітрової.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-