Прем’єр Австралії прокоментував відставку свого новозеландського колеги

Прем’єр Австралії прокоментував відставку свого новозеландського колеги

Укрінформ
Несподівану відставку прем’єр-міністра Джона Кі з посади глави новозеландського уряду прокоментували багато світових лідерів, серед них і прем’єр-міністр сусідньої Австралії Малкольм Тернбулл.

Про це повідомляє австралійська телекомпанія АВС.

«Джон Кі є одним з найвидатніших національних лідерів у сучасному світі. Він зробив екстраординарну роботу для Нової Зеландії. Він залишає економіку в дуже сильному стані - бюджет у профіциті, потужне економічне зростання - це пов'язано з видатним керівництвом. Він був дуже впливовим гравцем на світовій арені. Вага Нової Зеландії ніколи не була більшою, ніж за часів прем'єрства Джона Кі», - сказав Тернбул, відзначивши особливий внесок у зміцнення новозеландської економіки і виважене політичне керівництво новозеландського прем'єра.

У своїй заключній прес-конференції Кі наголосив, що зробив для країни все та що тепер хоче більше часу посвятити родині. За його словами, сімейні обставини не дозволили б йому до кінця терміну належно виконувати свої обов’язки чи балотуватися на новий термін, тож він «не хоче вводити в оману народ».

Він назвав своє рішення складним, однак закликав розглядати його в контексті «шансу для молодих перспективних людей».

Незважаючи на відставку з поста прем’єра Джон Кі заявив, що залишиться у складі парламенту, аби не провокувати довиборів. За словами Кі сьогодні Національна партія згуртована як ніколи раніше, тому має всі шанси перемогти на наступних виборах у листопаді 2017 року.

На місце лідера Національної партії Кі пропонує свого заступника, віце-прем’єр-міністра, міністра фінансів Біла Інгліша, найбільшою заслугою якого вважається його роль у виведенні з кризи новозеландської економіки у період після глобальної світової фінансової кризи і двох руйнівних землетрусів навколо міста Крайстчерч.

Нагадаємо: Джон Кі обіймав посаду прем’єр-міністра НЗ з 2008 року. Посаду лідера Національної партії з 2016 року.

Фото: euronews.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-