Депутат Сейму РП: Росія не зможе посварити Польщу й Україну

Депутат Сейму РП: Росія не зможе посварити Польщу й Україну

Укрінформ
Росія не зможе посварити Польщу й Україні використанням складних питань історії обох народів чи питань кордонів.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу в Польщі заявив депутат польського Сейму Марцін Свенціцький, коментуючи засудження Держдумою РФ спільної резолюції Верховної Ради України і Сейму Польщі щодо подій Другої світової війни.

“Росії здається, що вона може посварити Польщу й Україну на грунті історичних трагедій, які мали місце між нашими народами, і зараз хоче додати до цього ще якісь питання кордонів. Потрібно чітко скакати: Росії це не вдасться!”, - наголосив Свенціцький.

Він додав, що як Польща, так і Україна мають за собою “якнайгірший спільний досвід, пов'язаний з російським імперіалізмом”, а зараз Росія знову порушує угоди, під якими сама підписалася і здійснює агресію щодо України.

У середу Держдума Росії прийняла резолюцію, якою засудила українсько-польську резолюцію, прийняту в жовтні. У ній вони звинуватили Київ і Варшава в тому, що країни “заднім числом хочуть переписати історію і провести ревізію початку і результатів Другої світової війни”. На думку росіян, прийняття цього документу було продиктовано не лише неприязним ставленням до колишнього СРСР, але й РФ.

У документі зазначається, що політики обох країн “намагаються затушувати проблеми у власних взаємовідносинах, демонструючи бажання дружити проти спільного ворога”. Депутати Думи зазначили, що цією “провокацією” обидві країни не лише наносять шкоду відносинам з Росією, але й “підривають свої кордони”.

Нагадаємо, 20 жовтня Верховна Рада України і Сейм Польщі ухвалили Декларацію Пам'яті і Солідарності щодо подій історії Другої світової війни.

У Декларації парламенти привертають увагу, що пакт Ріббентропа-Молотова від 23 серпня 1939 року, укладений між двома тоталітарними режимами – комуністичним Радянським Союзом і нацистською Німеччиною, призвів до початку 1 вересня Другої світової війни, спричиненої агресією Німеччини, до якої 17 вересня долучився Радянський Союз.

Парламенти наголошують, що наслідком тих подій була окупація Польщі Німеччиною і Радянським Союзом, a в 1940 році - совєтська окупація Литви, Латвії i Естонії. Наслідком цього стали масові репресії проти наших народів. Ті події призвели також до ухвалення у Ялті в 1945 році рішень, які розпочали новий етап поневолення всієї Східної і Центральної Європи, що тривав півстоліття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-