Російський

Російський "Меморіал" оприлюднив список 40 тисяч катів НКВС

Укрінформ
Російський правозахисний центр "Меморіал" опублікував довідник дослідника Андрія Жукова "Кадровий склад органів державної безпеки СРСР. 1935-1939".

Про це повідомляє сайт Центру.

"На сайті "Меморіалу" відкритий доступ до довідника А. Жукова "Кадровий склад органів державної безпеки СРСР. 1935-1939". У довіднику подано короткі дані про 39 950 співробітників НКВС, які отримали спеціальні звання системи держбезпеки з моменту їх введення в 1935 р. до початку 1941 р. Особливо пильну увагу приділено часу з осені 1935 р. до середини 1939 р. – у довідник увійшли практично всі, кому спецзвання було присвоєно в цей період", - пише "Меморіал".

У довіднику наведено номери і дати наказів про присвоєння спецзвання і про звільнення з НКВС, відомості про займану на момент звільнення з посади, а також інформація про отримані державні нагороди. Репресовані співробітники НКВС винесені в окрему категорію. Повнота відомостей про конкретних людей залежить від джерела. В окремих випадках про того чи іншого співробітника НКВС відомі тільки прізвища та ініціали, в деяких випадках встановлені дати початку та кінця служби.

Активіст Рита Болотська написала у Фейсбуці, що доступ до сайту вже неможливий: "Захотіла зайти на сайт nkvd.memo (адреса http://nkvd.memo.ru/, - ред.) - і ніяк не відкривається! Пишуть: вибачте, сайт не може впоратися з навантаженням. Ось і відповідь тим, хто вважає, що тема Великого терору вже не актуальна - мовляв, треба просто все забути, обнулити... Як тільки пройшла інфа про те, що Меморіал опублікував списки катів (1935-39), сайт "не впорався з навантаженням".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-