Правозахисники знайшли критика Кадирова, який втік із Чечні

Правозахисники знайшли критика Кадирова, який втік із Чечні

Укрінформ
Житель чеченського села Кенхі Рамазан Джалалдінов, який скаржився на корупцію в республіці, а після змушений був вибачатися перед Кадировим, вийшов на зв'язок, сказавши, що він знаходиться у безпеці поза межами республіки.

Про це повідомила «Новой газете» правозахисниця Світлана Ганнушкіна.

«Він живий, здоровий, знаходиться за межами Чечні і його не потрібно шукати», - розповіла Ганнушкіна.

За її словами, Джалалдінову вдалося вийти з оточеного поліцією села, після чого гірським перевалом Чентик перетнути кордон Чечні і Дагестану. Як повідомлялося, в Дагестані Джалалдінов вже ховався після свого першого відеозвернення, проте тоді наближеними Кадирова була зроблена спроба викрасти чоловіка з Махачкали, коли він виходив після молитви з мечеті.

Ганнушкіна пояснила, що нинішня втеча Джалалдінова була пов'язана із загрозами, що надійшли його сім'ї. Так, за словами чоловіка, 2 листопада перший заступник голови МВС республіки Апті Алаудінов заявив його спеціально привезеній до Грозного дружині, що якщо її чоловік не перестане говорити про проблеми Кенхі, то йому «випаде та ж доля, що і убитих Ямадаєвих, правозахисниці Наталії Естемірової і політика Бориса Нємцова».

Три тижні тому правозахисники, які  намагалися потрапити в Кенхі, були зупинені на підступах до нього місцевими силовиками, що заборонили проїзд. Вони мотивували це небезпекою гірської дороги. Оточення Кенхі з'явилося ще за часів першої втечі Джалалдінова: тоді республіканська влада намагалася дізнатися у його односельців, де він знаходиться.

Джалалдінов став широко відомий після того, як 14 квітня опублікував відеоповідомлення із скаргою на умови життя в селі Кенхі. Після цього, побоюючись за свою безпеку, він поїхав у Дагестан. У ніч на 13 травня його будинок було спалено, а сім'ю вивезли в Дагестан. Глава Чечні тоді звинуватив Джалалдінова в тому, що він сам вивіз сім'ю і «імітував підпал житла». 

Пізніше стало відомо, що село оточене і доступ до нього обмежений, а його жителів викликають на допити, щоб дізнатися, де знаходиться Джалалдінов. Прес-секретар глави Чечні Альві Каримов, у свою чергу, назвав повідомлення про оточення Кенхі «умисною дезинформацією і відвертою брехнею». У МВС республіки також заявили про відсутність обмежень на в'їзд до села. 

Пізніше Джалалдінов опублікував ще одне відео, в якому вибачився за висловлені на адресу глави республіки претензії.

Фото: Radio Marsho

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-