Берлін і гості німецької столиці знайомляться з історіями українських переселенців

Берлін і гості німецької столиці знайомляться з історіями українських переселенців

Фото
Укрінформ
У Берліні, на площі перед центральним залізничним вокзалом просто неба відкрилася виставка «Displaced. 12 Stories from Ukraine», яка триватиме до 14 листопада.

Про те, яку мету переслідували організатори виставки, кореспонденту Укрінформу в ФРН розповіла Ольга Іванова, виконавчий директор НУО Stabilization Support Services.

«Ця виставка дає можливість дати терміну «внутрішньо переміщена особа» людське обличчя, вона розкриває людей і демонструє силу з допомогою якої вони будують своє життя», - пояснила Іванова.

Вона висловила надію, що ці фотографії та історії, які розповідають герої допоможуть німцям краще зрозуміти Україну та її мешканців.

Берлін вибрано не випадково: Німеччина – і уряд, і неурядові організації - протягом цих років надавали дуже велику підтримку нашій країні, і тепер вони можуть побачити, куди ця допомога була спрямована: конкретним людям, багатодітним родинам, людям похилого віку, які відразу були змушені покинути свої будинки, рідну землю і шукати притулку в різних регіонах України. Під час організації туру, ми також враховували і питання логістики.

Сама ж виставка була створена за ініціативою Посольства Великобританії в Україні та вперше представлена восени минулого року. Вона стала логічним продовженням і доповненням інших проектів британського посольства в Києві і їх партнерів, серед яких British Council, спрямованих на підтримку внутрішньо переміщених осіб.

З разового проекту — експозиції на Софійській площі 12 фотографій Сергія Сараханова і історій до них - проект розрісся спочатку до українського туру по семи містах (Рівне, Львів, Івано-Франківськ, Луцьк, Одеса, Запоріжжя, Дніпро), і от тепер і до європейського.

Виставка вже побувала в Брюсселі (в березні) і Лондоні (у травні). У Берліні вона організована за підтримки Посольства України, Ukraine-Hilfe Berlin e.V., Heart for Ukraine, Dekabristen e.V., Europäischer Austausch, Kiewer Gespräche, Kul'tura, MitOst e.V., PRAVO, Berlin Group for Human Rights in Ukraine.

Її організатори хочуть нагадати Європі про війну, яка відбувається в її центрі, про долю переселенців, про надії, проблеми та сподівання. Оскільки за два роки війни, ця тема так і залишилася не повністю відображеною в суспільстві. Причому не тільки в європейському. Багато переселенців сьогодні потерпають від стереотипів, від ярликів, від дискримінації. На те є різні причини, серед яких як вплив інформаційної війни і російської пропаганди, так і відсутність широкого діалогу про потреби переселенців, про те, що вони відчувають, як живуть.

З анексії Криму і початку війни на Донбасі в Україні кількість ВПО досягла 1,7 мільйонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-