У Нідерландах хочуть провести референдум щодо ЗВТ з Канадою - ЗМІ

У Нідерландах хочуть провести референдум щодо ЗВТ з Канадою - ЗМІ

Укрінформ
Ініціативна група в Нідерландах виступила за проведення консультативного референдуму щодо всеохоплюючої торговельно-економічної угоди між ЄС та Канадою (СЕТА).

Про це повідомляє нідерландська газета NRC.

"Ініціатори консультативного референдуму щодо торгової угоди між ЄС та Канадою зібрали вже понад 189 тисяч повідомлень про підтримку", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що прихильники референдуму зможуть поставити підписи тільки після того, як сенат країни затвердить угоду з Канадою. Це може статися після погодження Європарламентом документа, за очікуваннями, наприкінці цього року або на початку наступного. У такому разі, як зазначається, сенат Нідерландів розглядатиме угоду восени 2017 року.

За даними видання, ініціатори референдуму - "Платформа TTIP CETA Referendum", до якої входить низка громадських організацій, орієнтуються на проведення можливого референдуму щодо СЕТА навесні 2018 року.

Як повідомляв Укрінформ, раніше торговельну угоду між ЄС та Канадою заблокував один із регіонів Бельгії - Валлонія. Пізніше у Бельгії домовилися про підписання документа. У неділю, 30 жовтня, на саміті між ЄС та Канадою підписали документ.

6 квітня у Нідерландах пройшов консультативний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Згідно з офіційними результатами, "проти" ратифікації угоди Нідерландами проголосувало 61 % виборців (2 млн 509 тис. 395 виборців). "За" проголосувало 38, 21 % виборців (1 млн 571 тис. 874 виборці). Явка склала 32, 28 %.

Наразі уряд Нідерландів проводить переговори, щоб знайти "юридично зобов'язуюче рішення", яке б враховувало занепокоєння тих, хто голосував "проти" на референдумі, і дало можливість ратифікувати угоду з Україною.

Згідно з нідерландським законодавством, що набуло чинності у країні 1 липня минулого року, дозволено виносити на референдум практично будь-який проголосований парламентаріями документ, якщо буде зібрано 300 тисяч підписів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-