«Репортери без кордонів» у 2015-му підтримали понад 200 переслідуваних журналістів

«Репортери без кордонів» у 2015-му підтримали понад 200 переслідуваних журналістів

Укрінформ
Організація «Репортери без кордонів» не тільки намагається захищати працівників ЗМІ, в тому числі і від свавілля влади, але також підтримує їх матеріально.

Про це заявила в середу в Берліні прес-представник німецького відділення організації Анне Ренценбрінк, передає кореспондентом Укрінформу в ФРН.

«Важливою частиною роботи «Репортерів без кордонів» є підтримка і надання допомоги переслідуваним журналістам у всьому світі. Так, організація оплачувала в минулому витрати на юристів і медичні витрати, фінансово підтримувала родини таких журналістів. Зокрема, минулого року разом з головним офісом (міжнародним секретаріатом) в Парижі фінансова допомога була надана понад 200 журналістам», - повідомила Ренценбрінк.

Говорячи про проблеми свободи преси в Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, який відзначається 2 листопада, Ренценбрінк зазначила, що навіть в Німеччині не все так гарно, як хотілося б.

«І в Німеччині у нас є проблеми. Країна погіршила свій показник свободи слова та відкотилася на 16 місце», - сказала вона. У 2015 році ФРН займала 12 місце. В основному це пов'язано з випадками нападів на журналістів з боку правих екстремістів, таких як рух PEGIDA - «Патріотичні європейці проти ісламізації Заходу».

Особливу стурбованість у «Репортерів» останнім часом викликає розвиток ситуації зі свободою слова в Туреччині.

«Розвиток подій в Туреччині нас насправді шокував. Мінімум 130 журналістів в катівнях, мінімум 140 ЗМІ закриті після спроби путчу», - перерахувала Ренценбринк.

Серед прикладів вона привела також те, що новий польський уряд взяв під свій контроль громадське ТБ.

Те, як «Репортери» бачать рівень свободи/несвободи ЗМІ, вони виклали в оприлюдненому 2 листопада рейтингу країн, в якому також вказали конкретних політиків, яких вважають «ворогами преси». До нього увійшли 35 країн і керівників, політичні угруповання. Серед них: Росія, Туреччина, Еритрея, Судан, Бурунді, Гамбія, Сирія, Куба, Китай, Північна Корея, а також Азербайджан, Білорусь, Казахстан і Туркменістан. Примітно, що Росія - єдина з усіх країн - представлена на цей раз аж двома персонами – президентом Володимиром Путіним і лідером Чечні Рамзаном Кадировим.

Україна у новому рейтингу займає 107 місце, серйозно поліпшивши свої позиції проти 129-го в 2015-му.

Найбільш благополучною країною в даному питанні є Фінляндія. На останньому 180-му, Еритрея.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-