У Німеччині почалися святкування 500-річчя Реформації

У Німеччині почалися святкування 500-річчя Реформації

Фото
Укрінформ
Масштабні святкування 500-річчя Реформації офіційно стартували 31 жовтня в Берліні.

Про це передає кореспонденту Укрінформу в ФРН.

У понеділок в церкві Маріенкірхе пройшла екуменічна служба, а у другій половині дня – концерт в Концертхаусі. В обох заходах взяв участь голова держави-федеральний президент Йоахім Гаук.

Цілий рік по всій Німеччині та Європі будуть згадувати професора теології Віттенберзького університету Мартіна Лютера (1483-1546 рр.), який 31 жовтня 1517 року, бажаючи покласти кінець жадібності римсько-католицької церкви, представив народу свої легендарні "95 тез", що поклали початок не тільки релігійному розколу Європи на протестантів і католиків, але й мали далекосяжні громадські та політичні наслідки.

Нині спадщина Лютера розглядається як звернення до прав людини, свободи, плюралізму, демократичних цінностей, рівності, справедливості та милосердя.

Слово "Милість" президент Гаук повторив у своєму виступ багаторазово. Він застеріг сучасних політиків від крайнощів і популізму, розколу і відчуження.

"Без поштовху, яка дала Реформація, не було б сьогодні ні свободи віри і совісті, ні невід'ємних конституційних прав", - заявив Гаук.

Спадщина Лютера, говорили у своїх виступах мер Берліна Міхаель Мюллер і уповноважена федерального уряду з питань культури і преси Моніка Гюттерс, актуальна й сьогодні, коли потрібна допомога і співчуття біженцям, толерантність.

Родина Мартіна Лютера підготувала до знаменного ювілею більше тисячі різних заходів, які будуть тривати впродовж майже всього 2017 року по всій країні. Всього долучилися до відзначення ювілею мають 68 міст в 19 європейських країнах. Папа Римський Франциск у понеділок взяв участь в екуменічній службі в Швеції.

Примітно, що вперше до святкування річниці Реформації приєдналися християни інших конфесій, в першу чергу, католики.

Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-