Біля КДБ в Мінську запалили свічки, вшановуючи жертв сталінських репресій

Біля КДБ в Мінську запалили свічки, вшановуючи жертв сталінських репресій

Укрінформ
Опозиційні активісти запалили свічки біля будівлі КДБ Білорусі в центрі Мінська, вшановуючи жертв сталінських репресій.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Протягом дня квіти і свічки з'явилися в місцях поховання жертв сталінських розстрілів - у тому числі загиблих 29-30 жовтня 1937 року.

На учасників акції були складені міліцейські протоколи. За офіційними відомостями, затримань не проводилося.

Двірники, надіслані для наведення порядку до будівлі КДБ, за розповідями очевидців, не стали чіпати портрети репресованих у жовтні 1937 року і запалені свічки, чекаючи, поки вони догорять.

В ніч з 29 на 30 жовтня 1937-го в підвалах внутрішньої тюрми НКВС у Мінську було розстріляно понад 130 поетів, письменників, лікарів, вчених, управлінців, громадських діячів.

Серед загиблих - літератори Михась Чарот, Алесь Дудар, Михась Зарецький, Валерій Моряков; публіцист Платон Головач; лікарі, інженери, партійно-радянські діячі, які потрапили під молох "великого терору", оголошеного Сталіним після вбивства в Ленінграді наприкінці 1934 року Сергія Кірова.

За даними білоруських істориків, в розстрільній рознарядці з Москви значилися 103 прізвища, але білоруські чекісти самі доповнили список.

Нинішня будівля білоруського КДБ знаходиться в тому ж місці, що і 80 років тому. У внутрішньому дворі будівлі також розташовується закрита в'язниця - нині СІЗО КДБ, іменоване в народі "американкою", через який пройшли багато активістів опозиційних режиму Лукашенка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-