В Антарктиці створять найбільшу морську заповідну зону

В Антарктиці створять найбільшу морську заповідну зону

Укрінформ
Представники 24 країн і Євросоюзу схвалили створення в Антарктичному океані найбільшої у світі морської заповідної зони.

Про це повідомляє ВВС Україна.

«Морським заповідником стане Море Росса, що розташоване у Південному океані. На площі приблизно 1,57 мільйона квадратних кілометрів на 35 років заборонять вилов риби. Створення заповідної зони має захистити незайману природу Антарктики», - йдеться у повідомленні.

Угоду про створення зони уклали на щорічній зустрічі Комісії зі збереження живих ресурсів Антарктики, що пройшла в австралійському місті Хобарт. Цьому рішенню передували кілька років перемовин.

На Море Росса припадає лише 2% території Південного (Антарктичного) океану, але там живуть 38% усіх пінгвінів Аделі, що існують на Землі, 30% антарктичних буревісників і приблизно 6% світової популяції антарктичних смугачів малих.

У тому регіоні поживні речовини піднімаються з дна океану і за допомогою течій розносяться по всій планеті. Це також надає Морю Росса особливого значення. У ньому живуть невеликі морські рачки криль, які є основною їжею для китів, тюленів та інших тварин.

Вчені вважають, що поки що Море Росса майже не постраждало від людської діяльності.

Запропонували створити зону США і Нова Зеландія. У процесі переговорів країни домовилися про створення особливих зон, де у наукових цілях можна буде виловлювати рачків і кликачів - це вид риб, що живуть в Антарктиці.

Раніше єдиною країною, яка виступала проти створення зони через побоювання з приводу вилову риби, була Росія, але цього року вона схвалила проект.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-