За роботу в Чехії українці повинні платити мафії по €2000 - ЗМІ

За роботу в Чехії українці повинні платити мафії по €2000 - ЗМІ

Укрінформ
Чехії потрібні українські працівники, ті готові їхати, але платити за це доводиться і самим українцям, і їх чеським роботодавцям.

Про те, хто і як наживається на ситуації, розповідає у четвер Prague Monitor з посиланням на популярну газету Mlada fronta Dnes.

«Українці, які хочуть працювати в Чеській Республіці, повинні спочатку заплатити мафії гроші за захист у розмірі до 2000 євро на душу», - стверджують ЗМІ.

Незважаючи на те, що попит чеських роботодавців на українську робочу силу різко зростає, довгострокові візи в чеських консульствах у Києві та Львові отримують сьогодні на 90% менше українців, ніж у 2007 році. Це дані Міністерства закордонних справ.

Більш за те, йдеться у повідомленні, більшість чеських фірм повинні платити додаткові гроші посередникам за своїх українських робітників. Віце-президент Торгової палати Івана Бартонова Палкова відкрито говорить про «витончену мафіозну мережу».

Українці, які мають намір працювати в Чехії, повинні спочатку зареєструватися в електронній системі VisaPoint МЗС Чеської Республіки, щоб призначити дату в консульствах для отримання дозволу на роботу (картки співробітника). «Це, однак, уже давно не працює; терміни заблоковані на місяці вперед. Зате посередники працюють. Ось чому десятки тисяч українців без успіху чекають вільної дати в останні кілька років і можуть отримати дату в посольстві, тільки якщо заплатять посередникам», - пояснює схему заступник голови партії християнських демократів Людвік Говорка MFD. На його думку, ніхто реально не хоче втручатися і вирішувати цей бардак".

Фахівці впевнені, що чеська електронна система віз зазнає нападів з боку хакерів. Як наслідок, практично неможливо зареєструватися в ній належним чином, якщо тільки українські заявники не платять гроші за захист». Сума варіюється від 900 до 2 тисяч євро, каже керівник середнього підприємства в Чехії, який просить не називати його імені.

Тим не менш, віце-консул у Львові Павло Валовський каже, що все в консульстві у Львові в порядку. «Реєстрація вимагає терпіння», - заявляє дипломат.

Чеський МЗС лише розводить руками і каже, що юридично боротися з посередниками воно не може, оскільки послуги надаються за межами дипустанов. «Реєстрація іншої особи в системі VisaPoint для оплати не є порушенням чеського законодавства», - пояснили газеті в МЗС. Разом з тим, нещодавно міністерство направило в консульство у Львові додатково 5 співробітників для вирішення візової проблеми. Втім, поки цей крок не призвів до покращення ситуації.

Чеська торгова палата і чеські фірми, які терміново потребують українських робітників, різко розкритикували ситуацію. Промисловості ЧР не вистачає близько 70 тисяч працівників, підрахували в Асоціації експортерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-