Канада вимагає від Ірану дотримуватися прав людини – МЗС

Канада вимагає від Ірану дотримуватися прав людини – МЗС

Укрінформ
Канада намагається покращити відносини з Іраном, але вимагає від Тегерану дотримуватися основоположних прав та свобод.

Про це в інтерв'ю виданню Diplomat & International Canada розповів міністр закордонних справ Канади Стефан Діон.

"Ми намагаємося покращити наші відносини з Іраном і наполягаємо, аби уряд більше поважав права людини, розірвав відносини із терористичними групами та припинив становити загрозу нашим союзникам, включно із Ізраїлем", - сказав Діон.

Він додав, що намагається зробити міждержавні відносин між Іраном та Канадою "більш ефективними для канадських інтересів".

На його переконання, розірвання дипломатичних відносин між країнами не мало позитивних наслідків ні для кого: "ні для канадців, на для народу Ірану, ні для наших союзників, ні для глобальної безпеки". "Наша стратегія залучення складніша, ніж шлях, обраний попереднім урядом, але, якщо ми хочемо досягти справжнього прогресу у дотриманні прав людини та безпеки наших друзів та союзників, це – єдиний шлях. Залучення не означає, що ми згодні із політикою Ірану, але воно прокладає дорогу до діалогу, регіональної безпеки та економічних можливостей",  - зазначив міністр.

За його словами, скасування санкцій є одним із кроків у процесі відновлення спілкування і тісно пов'язане із діями союзників.

Нагадаємо, Канада розірвала дипломатичні відносини із Іраном та відкликала своїх дипломатів у вересні 2012 року, пославшись на загрозу їх безпеці у випадку продовження перебування в країні. Працівникам дипломатичного представництва Ірану в Оттаві було дано п’ять днів на виїзд із країни. Одночасно із цим Оттава офіційно оголосила Іран країною-спонсором тероризму.

Однак чинний прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо зробив відновлення діалогу із Іраном своєю передвиборною обіцянкою. Новий глава МЗС Канади Стефан Діон вже голосив про прагнення відкрити диппредставництво країни у Тегерані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-