Москва демонструє агресію, але важливо не загострювати - президент Литви

Москва демонструє агресію, але важливо не загострювати - президент Литви

Укрінформ
Активізовані військові дії Росії несуть геополітичну загрозу для Заходу, проте потрібна деескалація ситуації аби уникнути серйозних військових конфліктів.

Про це заявила литовський президент Даля Грібаускайте, повідомляє Delfi.

"Ми завжди за діалог, за конструктивний діалог і відносини, особливо коли йдеться про сусідів. Цей сусід починає бути агресивним і загрозливим у геополітичному сенсі. Так що ми завжди чітко і недвозначно скажемо, що і як, але одночасно будемо за те, щоб канали комунікації були збережені", - наголосила вона журналістам у Брюсселі.

Коментуючи пересування російських військових кораблів з Північного і Балтійського морів до Сирії, президент підкреслила, що від Москви виходить глобальна ескалація, а напруженість між Заходом і Росією наростає.

Спрямовану до Сирії групу російських військових суден глава держави назвала "найбільшою концентрацією військових суден і військовою ескалацією з часів Холодної війни".

Нагадаємо, лідери Євросоюзу у четвер збираються на дводенні переговори, на яких основні дискусії будуть присвячені напруженим відносинам з Москвою. Президенти і глави уряду обговорять бомбардування Росією сирійського міста Алеппо, дії РФ в Україні та регіоні Балтійського моря. Керівники країн - членів ЄС мають намір рішуче засудити Москву і закликати її назавжди припинити військові дії у Сирії, показує проект спільної заяви Європейської ради, розголошення якої сталося у ЗМІ.

Лідери Франції та Німеччини після переговорів, що відбулися у середу в Берліні з російським президентом Володимиром Путіним, попередили, що не можуть виключити санкції у зв'язку з можливими бомбардуваннями Алеппо.

Після прибуття на саміт ЄС у четвер англійський прем'єр Тереза Мей закликала виробити "тверде і єдине" ставлення Європи до "жорстокостей" Росії у Сирії.

Міністерство оборони Росії цього тижня інформувало, що російський військовий авіаносець "Адмірал Кузнєцов" разом із корабельною групою ВМФ Росії в суботу вийшли з Північного моря до Середземного моря, де приєднаються до угрупування, що здійснює бомбардування у Сирії.

Як повідомляє агентство Reuters із посиланням на дипломатичні джерела у НАТО, до Сирії вирушає і значна частина Балтійського військового флоту Росії. Збройні сили Росії у четвер також повідомили про військові навчання поблизу західного кордону РФ за участю підрозділів, що мають на озброєнні балістичні ракети "Іскандер", які можуть бути оснащені ядерними боєголовками.

Два тижні тому Москва підтвердила, що у Калінінградській області для навчань також були розміщені ОТРК "Іскандер".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-