Через агресію Росії країни Балтії потроять військові витрати

Через агресію Росії країни Балтії потроять військові витрати

Укрінформ
Литва, Латвія й Естонія мають намір збільшити витрати на озброєння і військову техніку втричі – до $670 мільйонів – до 2018 року порівняно з 2014 роком після анексії українського Криму Росією.

До 2020 року сукупні бюджети трьох країн досягнуть, за оцінками, 2,1 млрд дол., більш як удвічі перевищивши бюджет на момент вступу країн до НАТО в 2004 році і позначивши найбільші темпи зростання порівняно з будь-яким іншим регіоном світу, повідомляє Reuters з посиланням на IHS Markit.

"Ми спостерігаємо ескалацію політичної конфронтації між Росією і Заходом в останні 2,5 роки до військової наполегливості, і ми не бачимо цьому кінця найближчим часом", - сказав Алекс Кокчаров з IHS Markit.

"Така конфронтація, ймовірно, включатиме елементи військового залякування, створюючи занепокоєння у найближчих сусідів Росії", - додав він.

Так, після анексії Криму Росією в 2014 році Латвія і Литва схвалили підвищення військових витрат до неофіційного цільового значення НАТО в 2 відсотки від ВВП країни до 2018 року. Естонії це вже вдалося.

У кожній з трьох країн Балтії знаходяться загони з приблизно 150 американських солдатів, які були відправлені туди відразу ж після анексії Криму. Американський контингент доповнюється епізодичною ротацією військ з інших країн-членів НАТО. Чисельність контингенту збільшиться до приблизно тисячі солдатів на кожну країну наступного року.

Раніше президент Литви Даля Грібаускайте назвала переміщення Росією ракетних комплексів "Іскандер" у Калінінградську область агресивною демонстрацією сили проти всієї Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-