У Польщі пояснили потребу ексгумації жертв Смоленської катастрофи

У Польщі пояснили потребу ексгумації жертв Смоленської катастрофи

Укрінформ
Повторна ексгумація усіх жертв Смоленської катастрофи є необхідною для розслідування причин трагедії. Водночас дані ексгумації, проведені відразу після катастрофи в Росії, не викликають довіру в Польщі.

Про це йдеться у відповіді Національної прокуратури Польщі на запит речника громадянських прав РП, інформує wpolityce.pl.

“Розтини (тіл загиблих в Росії – ред.) виконано без дотримання найвищих стандартів. Виявлено, зокрема, хибний опис ран, нехтування окремими процедурами під час розтинів, суперечливі описи на чергових етапах експертизи”,- поінформували у прокуратурі.

У зв’язку з цим підкреслюється, що численні неточності “не дозволяють визнати російську документацію повноправною доказовою базою” у слідстві.

За інформацією прокуратури, зараз формується міжнародна група експертів з судової медицини, яка ще раз проведе експертизу жертв катастрофи.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Національній прокуратурі Польщі передали від військової прокуратури, яку ліквідовано, розслідування справи Смоленської катастрофи. У червні прокуратура розпорядилася провести ексгумацію тіл усіх жертв катастрофи. Ексгумація не стосуватиметься дев’яти тіл, які вже було ексгумовано упродовж 2010-2015 років. Вона також не стосуватиметься ще кількох жертв катастрофи, яких на прохання родин після перевезення до Польщі було кремовано.

Багато родичів жертв катастрофи не згодні з рішенням прокуратури і не бажають ексгумації тіл своїх рідних. Запит речника громадянських прав РП до Національної прокуратури було зроблено на прохання родичів однієї з жертв катастрофи.

10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація прямувала на заходи, присвячені 70 річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Лєх та Марія Качинські, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-