Експерт: клептократичний режим у Росії складається з чекістів

Експерт: клептократичний режим у Росії складається з чекістів "старої школи"

Укрінформ
Старший науковий співробітник Гудзонівського інституту, активіст «Ініціативи по боротьбі з клептократією» (Вашингтон) Маріус Лаврінавічюс заявив, що для боротьби з путінським режимом потрібні спільні зусилля світової спільноти.

Про це він сказав на Форумі вільної Росії у Вільнюсі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Неправильно говорити, що прихід до влади чекістів почався при Путіні. При ньому він тільки отримав своє логічне завершення. Є дослідження, що у 1989 році у владі в Москві було 3% «людей з погонами», після зміни еліт в 1992 році - 30%, у 1998-1999 році - 50%. А через рік-два після приходу до влади Путіна їх число зросло до 60-80%», - сказав Лаврінавічюс.

Початок цьому процесу, на думку експерта, поклав прихід до влади у 1982 році екс-голови КДБ Юрія Андропова. Витоки нинішньої кремлівської клептократії лежать в старому КДБ. Зараз в рамках «гібридної війни» використовуються всі старі прийоми і методи "чекістів", наприклад, співпраця з терористами, з мафіозними структурами, з наркобаронами.

На Заході вже почали усвідомлювати все це. Лаврінавічюс процитував слова американського судді Девіда Кремера: «Найбільший експорт Росії - корупція, клептократія». Потрібна спільна боротьба з небезпечним для світу московським клептократичним режимом. З метою накопичення і систематизації матеріалу створено «Ініціативу по боротьбі з клептократією» (Вашингтон), що збирає особливий архів.

Як повідомляв Укрінформ, у п'ятницю у Вільнюсі розпочався Другий Форум вільної Росії, на ньому про головні біди Росії, про її майбутнє  говоритимуть відомі російські опозиціонери, правозахисники. Ключове завдання Форуму: формування інтелектуальної альтернативи путінському режиму як основи побудови нової країни. Перший Форум вільної Росії пройшов у Вільнюсі у березні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-