Дебати для Трампа: чи лишився шанс на перемогу?

Дебати для Трампа: чи лишився шанс на перемогу?

Аналітика
Укрінформ
Клінтон перемогла Трампа. Втім, кандидати зустрінуться на ще одних, завершальних дебатах 19 жовтня в університеті штату Невада

Здавалося б, останній "сексуальний скандал" довкола кандидата в президенти США Дональда Трампа та різко негативна реакція однопартійців суттєво завадять мільярдеру продовжити виборчу боротьбу. А публічні заяви понад тридцяти впливових республіканців із закликом вийти з перегонів мали би зробити свою справу. 

Тільки не у випадку з Трампом: із самого початку мільярдер не спирався на підтримку партії, грубо нехтував правилами, зневажав політичне керівництво й, схоже, продовжить чинити так і надалі. Він не зміниться - ні з часом, ні під тиском критичних обставин - і це ще раз підкреслили його теледебати з Гілларі Клінтон, що відбулися в ніч на понеділок.

ШЕРШЕ ЛЯ ФАМ

Гарячою темою дебатів, яка логічно прозвучала на початку дискусії, стала реакція Трампа на відео, де він вихвалявся своїм сексуальним досвідом з різними жінками. Хоча запис і датують 2005 роком, від того він не став менш руйнівним для президентських амбіцій бізнесмена.

"Ви говорили, що хапали жінок, намагалися поцілувати та насправді чіплялися до них", - поставив Трампу пряме запитання ведучий. "Ні, я цього не говорив. Я думаю, ви не так зрозуміли. Це була розмова за зачиненими дверима. Я не пишаюся цим, і я прошу вибачення перед своєю родиною і американським народом. Звичайно, я не пишаюся цим, але це розмова з роздягальні", - зазначив кандидат.

Потім він несподівано змінив тему, спробувавши перевести увагу на ІДІЛ та необхідність боротьби з тероризмом. Але ведучі були безжальні: "Для протоколу: ви кажете, що насправді не цілували і ніколи не мацали жінок без їхнього дозволу, про що ви говорили у автобусі 11 років тому?" 

"Ні, - відрізав Трамп. - Я поважаю жінок, мало у кого є стільки поваги до жінок, скільки у мене". Було помітно, що штаб республіканця перед дебатами намагався знайти для нього найкращу лінію захисту, однак сам кандидат, очевидно, не зміг скористатися порадами.

Наступне слово було за Клінтон. "Починаючи з червня я стала підозрювати, що він зовсім не відповідає ролі головнокомандувача й президента, і про це казали також представники республіканської партії", - наголосила кандидат від демократів. Вона підкреслила, що відео у п'ятницю показало сутність мільярдера, який не змінився й досі.

Гілларі згадала всі образи жінок з боку Трампа впродовж усієї кампанії, його випади щодо зовнішності, а також як мільярдер "витратив цілий тиждень", щоб принизити Міс Всесвіт. Але це не тільки про жінок, продовжила Клінтон. "Він також нападає на іммігрантів, афроамериканців, латиноамериканців, людей з обмеженими можливостями, мусульман та інших", - нагадала демократка.

"Америка велична, й ми величні", - наголосила Клінтон, явно апелюючи до головного гасла мільярдера "Зробимо Америку знову величною". 

ЗНОВУ ПУТІН

Крім скандалу, кандидати встигли обговорити чимало тем: про висловлювання політиків, реформу медобслуговування, біженців, кібербезпеку, загрозу тероризму, події в Сирії, призначення верховних суддів та енергетичну політику. Але так чи інакше, вони кілька разів поверталися до ролі Росії і особисто Путіна у викликах, які стоять сьогодні перед Америкою.

Клінтон нагадала про останні висновки розвідувального співтовариства США, що Кремль "режисерував" кібератаки на американські сервери, щоб вплинути на хід виборів. Вона акцентувала, що ніколи в історії США не було такої ситуації, щоб противники Америки так намагалися вплинути на підсумки голосувань. "Вони це роблять на користь Дональда Трампа можливо через те, що він хвалить Путіна, або тому, що він згоден з ним, чи хоче розгорнути свій бізнес у Москві",- заявила кандидат від демократів.

У відповідь Трамп поставив під сумнів висновки розвідувального співтовариства: "Щоразу, коли щось йде не так, вони заводять розмову про росіян. Вона (Клінтон - Ред.) не знає, чи дійсно росіяни вчинили цю кібератаку". Ба, більше. Трамп взагалі заявив, що справа з хакерським зламом могла бути видумкою та став на захист Москви: "Можливо, ніякого зламу не існувало. Але вони завжди звинувачують Росію". Він також висловив переконання, що Америці було би чудово "владнати з Росією" і разом боротися з ІДІЛ.

Важко було не помітити, що Трамп всіляко намагався перевести тему саме на боротьбу із загрозою "Ісламської держави", так само як під час обговорень скандальних відеозаписів на початку дискусії. І схоже, це було одним із небагатьох його аргументів проти опонентки, не враховуючи заїждженого скандалу з листами Клінтон. Явно штаб мільярдера не знайшов нових можливостей розширити поле для критики.

Між тим, не обійшлося без нових "родзинок" від Трампа. Він несподівано порівняв ядерні програми США і Росії: "Наша ядерна програма відстає, а їхня розвивається. Як це сталося? Росія оновила ядерну зброю, а ми маємо застарілу". Тут, напевно, коментарі не потрібні.

НЕСПОДІВАНИЙ ХІД

Загалом же, недільні дебати були переповнені відвертим брудом, взаємними образами та висловлюваннями "на краю". Трамп називав опонентку "дияволом", та заявляв, що вона має сидіти у в'язниці. Клінтон відповідала йому, що він живе в "альтернативній реальності". Він знову повертався до скандалу з листуванням, вона нагадувала про приховування ним податкових декларацій. При цьому Трамп не виправдовувався, але заявляв, що махінаціями з податками не менше "грішили" й друзі Клінтон (цікавий варіант перекладення вини). Апелюючи до сексуального скандалу з оприлюдненими плівками, мільярдер атакував Біла Клінтона, звинувативши його у набагато більш непристойній поведінці з жінками в минулому.

Але неочікуваною кульмінацією, яка змінила тональність всієї зустрічі, стало останнє запитання до кандидатів, яке навіть зірвало аплодисменти зали. "Не залежно від нинішньої риторики, чи може хтось із вас назвати щось позитивне, що ви бачите у свого опонента", - запитав у мікрофон звичайний глядач у студії Карл Бекер.

Першою відповідала Гілларі: "Я поважаю його дітей. Його діти неймовірно здібні, віддані, і я думаю, що це робить йому честь. Я не згідна з тим, що він робить чи говорить, але це я дійсно поважаю". Вона визнала, що нинішня кампанія містить чимало бруду, втім зазначила, що хоче відійти від переходу на особистості. 

Трампу сподобалася ця промова опонентки, і він навіть назвав її "приємним компліментом" на свою адресу. "Я ось що скажу про Гілларі: вона не здається, і я це поважаю. Скажу так, як воно є насправді: вона - боєць. Я не згоден з багатьма її рішеннями, але вона бореться, не лишає (боротьби), і це дуже гарна риса", - зазначив кандидат від республіканців.

Прекрасний хід режисерів дебатів, які поставили це запитання в кінець дискусії попри перевищення ліміту часу, спричинив вибух в американському сегменті інтернету. Крім того, що не менш важливо, він змусив кандидатів потиснути одне одному руки, чого не відбулося на початку зустрічі. 

Проведене CNN/OCR соцопитування засвідчило: Гілларі Клінтон отримала переважну перемогу над Дональдом Трампом (57% проти 34%). Втім, це не важко було спрогнозувати й напередодні, після "сексуального скандалу" і демаршу впливових республіканців. Задача Трампа на недільних дебатах полягала в тому, щоб залишитися на плаву президентських перегонів, з чим він, схоже, справився. І зараз не виникає сумнівів: він ітиме до кінця, навіть якщо різниця в рейтингах здаватиметься катастрофічною. Попри різке падіння підтримки, його становище все ще може бути врятоване. Варіантів як мінімум два: "фатальна" помилка опонентки (що малоймовірно, враховуючи політичний досвід Клінтон), або ж допомога "друзів-хакерів" та поява в інтернеті нового витоку документів. Так чи інакше, кандидати зустрінуться на ще одних, завершальних дебатах, що пройдуть 19 жовтня в університеті штату Невада. Після цього - фінішна пряма, і на це знадобиться чимало "останніх" сил.

Ярослав Довгопол, Вашингтон
 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-