Горбачов закликав заборонити війну... взагалі

Горбачов закликав заборонити війну... взагалі

Укрінформ
Екс-президент СРСР Михайло Горбачов закликав до повної заборони та ліквідації ядерної зброї, а також до демілітаризації міжнародних відносин.

Про це йдеться у його зверненні до учасників конференції, присвяченій 30-річчю зустрічі керівників СРСР і США у Рейк'явіку, повідомляє Інтерфакс.

«Проблеми та конфлікти останніх двох десятиліть, які цілком можна було врегулювати мирними, політичними, дипломатичними засобами, намагалися вирішити шляхом застосування сили. Так було і у колишній Югославії, і в Іраку, і у Лівії, і в Сирії», – зазначив Горбачов.

Він звернувся до ветеранів політики та дипломатії, науковців, експертів, до світового громадянського суспільства із закликом поставити ядерну зброю під заборону. «Настав час поставити питання різко і однозначно: Заборонити ядерну зброю! І більше того: заборонити війну!» – заявив колишній радянський лідер.

За його словами, «поки існує ядерна зброя, залишається небезпека, що коли-небудь вона буде застосована, або внаслідок випадковості, технічного збою, або через злу волю людини – божевільної або терориста, тому ми повинні, зобов'язані підтвердити мету заборони ядерної зброї та її ліквідації».

«Ще раз хочу підкреслити: ця мета може бути досягнута лише за умови демілітаризації політики, демілітаризації міжнародних відносин. Політики, котрі вважають, що проблеми та суперечки можуть бути вирішені шляхом застосування (нехай навіть «у крайньому випадку») військової сили, повинні бути відкинуті суспільством, повинні піти з арени», – підкреслив Горбачов.

Нагадаємо, що до цього, найбільш відомою «заборонною акцією» від Михайла Горбачова була антиалкогольна кампанія часів розпаду СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-