В Естонії сьогодні складе присягу перша жінка-президент

В Естонії сьогодні складе присягу перша жінка-президент

Укрінформ
В Естонії в понеділок заступить на посаду новий глава держави Керсті Кальюлайд.

Про це повідомляє Postimees із посиланням на прес-службу парламенту.

«Вона (Кальюлайд - Ред.) вважатиметься за таку, що заступила на посаду президента після приведення в парламенті до присяги», - йдеться в повідомленні.

Перед будівлею парламенту вишикується почесна варта, яка зустріне президента Тоомаса Хендріка Ільвеса з дружиною, що йде у відставку, і майбутнього главу держави Керсті Кальюлайд з чоловіком.

На урочистій церемонії приведення до присяги, яка почнеться о 15 годині, виступлять Керсті Кальюлайд, голова парламенту Ейкі Нестор і дуаєн дипломатичного корпусу, надзвичайний і повноважний посол Данії Сьорен Кельструп. Кальюлайд будуть передані регалії президента - нагрудний ланцюг із золотою зіркою.

Ільвес і Кальюлайд після церемонії приведення до присяги дадуть прийом для представників конституційних інституцій, дипломатичного корпусу і високопоставлених державних службовців.

Нагадаємо, Керсті Кальюлайд була обрана президентом 3 жовтня депутатами парламенту. За неї проголосував 81 депутат з 101 - для обрання їй було достатньо заручитися підтримкою не менше ніж 2/3 складу депутатського корпусу (68 голосів).

Керсті Кальюлайд стане першою жінкою-президентом Естонії. З 2004 року до обрання президентом була представником Естонії в Європейській рахунковій палаті. Безпартійна. У 2001-2004 році була членом партії Isamaa ("Вітчизна").

Нинішній президент Тоомас Хендрік Ільвес пробув на посаді глави держави два п'ятирічні терміни і згідно з Конституцією більше не може обіймати цю посаду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-