Варшава сумнівається щодо переобрання Туска президентом Євроради - Качинський

Варшава сумнівається щодо переобрання Туска президентом Євроради - Качинський

Укрінформ
Варшава може не підтримати кандидатуру чинного президента Європейської Ради Дональда Туска на другу 2,5-річну каденцію.

Про це заявив лідер правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS) Ярослав Качинський в інтерв’ю виданню “Polska the Times”, повну версію якого буде опубліковано у п’ятницю.

“Можу уявити собі ситуацію, що польський уряд не підтримає Дональда Туска на другу каденцію в Європейській Раді”, - сказав Качинський.

Він нагадав, що прокуратура проводить слідство у справі Смоленської катастрофи, у результаті якого колишньому прем’єру може бути висунуте обвинувачення. Тож Качинський має сумнів, що за цих обставин “така особа повинна бути на чолі Європейської Ради”.

Відразу після цієї заяви лідера PiS президент Євроради Туск через соцмережі запропонував йому дискусію “про Європу, Польщу і його інсинуації”. Проте Качинський відкинув цю пропозицію, наголосивши, що Туск не є для нього “політичним партнером”.

На Заході ж заява Качинського викликала здивування. Європейські політики зазначають, що таке рішення польської влади лише послабило б позиції Варшави у Брюсселі.

Водночас згідно з опитуванням центру Millward Brown для телеканалу TVN24 у разі, якщо Туск не буде переобраний на наступний термін, він мав би непогані шанси поборотися за посаду президента Польщі. Якби президентські вибори в РП відбулися зараз, то він мав би підтримку 45% виборців, лише незначно поступившись чинному президенту Анджею Дуді (49%). Водночас більшість поляків (46%) вважають, що нинішній уряд має підтримати кандидатуру Туска на наступний термін на посаді президента Євроради. Не згодні з цим 43% опитаних.

Між Туском і Качинським давно погані відносини. Лідер PiS не приховує, що вважає екс-прем’єра щонайменше морально відповідальним за Смоленську катастрофу 10 квітня 2010 року, в якій загинув його рідний брат - президент Лєх Качинський.

Новий президент Євроради стане до обов'язків 1 липня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-