Ксенофобські настрої у Польщі посилюватимуться за відсутності реакції правоохоронців -Тима

Ксенофобські настрої у Польщі посилюватимуться за відсутності реакції правоохоронців -Тима

Укрінформ
Відсутність адекватної реакції на агресивні дії представників радикальних організацій у Польщі проти національних меншин може призвести до поширення ксенофобії.

Про це заявив голова Об'єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима на засіданні спільної комісії уряду і національних та етнічних меншин у Варшаві, де обговорювався інцидент з побиттям 26 червня української релігійної процесії у Перемишлі.

“Такі інциденти, як у Перемишлі, виникатимуть і надалі, бо це не питання поліцейської статистики, а тенденція, яку засвідчують соціологи, котрі досліджують такі явища в окремих регіонах країни. Їхні висновки такі: зростає рівень ненависті, і це має свої причини і розвиток”, - заявив Тима.

Він розкритикував дії поліції та місцевої влади, які проігнорували застереження української громади про ймовірні провокації з боку радикальних польських організацій щодо процесії у червні у Перемишлі.

За словами Тими, поліція не перешкодила агресивним молодикам іти в українській процесії, вигуками й образами викликаючи додаткову напругу. Зокрема, під час ходи молодики розгорнули червоно-чорний прапор, загострюючи ситуацію.

Голова ОУП також звернув увагу поліції на те, що радикальні польські організації, які вчиняють відверто антиукраїнські дії на півдні країни, мають досить тісні контакти з проросійськими силами. Прикладом цього він назвав те, що відео та фото свідчень нищення українських пам’ятників у Підкарпатському воєводстві були оприлюднені cпершу на сепаратистських сайтах (Novorossia.Today), а вже потім у польському сегменті інтернету.

Водночас заступник начальника поліції Перемишля Маріуш Рабка заявив, що інцидент у Перемишлі усе ж перекваліфіковано з хуліганських дій на звинувачення у пропагуванні ненависті. 

“Спочатку було висунуто звинувачення у перешкоджанні релігійній процесії. Натомість після детального і поглибленого аналізу наявних матеріалів ми висунули звинувачення, пов’язані з пропагуванням ненависті”, - заявив Рабка.

За його інформацією, загалом у зв'язку з інцидентом у Перемишлі звинувачення висунуто 20-ти особам, зокрема трьом неповнолітнім. 

Представник слідчого відділу польської поліції Магдалена Кролль повідомила, що за фактами порушень, скоєних на грунті національної і расової нетерпимості, 2015 року в Польщі розпочато 967 проваджень, причому 492 стосувалися дій в інтернеті. Зокрема, щодо українців торік польська поліція зафіксувала 23 випадки ксенофобії, цьогоріч – 13.  

Як повідомлялося, 26 червня 2016 року агресивно налаштовані націоналісти, футбольні хулігани та представники організації “Всепольська молодь” напали на традиційну щорічну українську ходу православних і греко-католиків до військового кладовища у Пікуличах поблизу Перемишля, де поховані воїни українських визвольних змагань. Зокрема, нападники порвали вишиванку на 60-річному чоловікові, кинули на землю одну з церковних хоругов.

На військовому кладовищі в Перемишлі є могили українських січових стрільців, вояків Української галицької армії, які в 1918-1920 роках на чолі з Симоном Петлюрою боролися поряд із Юзефом Пілсудським. На цвинтарі також є дві братські могили вояків УПА, які в 1946 і 1947 рока загинули в селах Бірча і Лішна.

Фото: Григорій Сподарик/"Наше слово"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-