Ер-Ріяд заявив про

Ер-Ріяд заявив про "руйнівні наслідки" закону США про позови жертв 9/11

Укрінформ
Саудівська Аравія попередила про "руйнівні наслідки" закону, що дозволяє жертвам нападу 11 вересня подавати позов про збиток до королівства.

Про це повідомляє DELFI.

"Ер-Ріяд попросив конгрес США вжити необхідних заходів, щоб впоратися з небезпечними наслідками цього закону, повідомило державне інформаційне агентство Саудівської Аравії Saudi Press Agency з посиланням на представника міністерства закордонних справ королівства", - йдеться у повідомленні.

За словами неназваного представника відомства, закон "ослаблює імунітет" окремих країн і матиме негативні наслідки для усіх держав світу, включаючи США.

Як відомо, у середу конгрес відхилив вето президента країни Барака Обами на закон, який дозволяє жертвам 11 вересня та їхнім родичам порушувати в американських судах цивільні позови проти уряду Саудівської Аравії. Це означає, що цей законопроект набуває чинності.

За словами Обами, який ветував цей закон раніше, документ може зашкодити національним інтересам США, оскільки Саудівська Аравія є одним із головних союзників країни на Близькому Сході, а цей регіон наразі переживає глибоку кризу.

Крім того, на думку Обами, закон дозволить іншим країнам реагувати симетрично і подавати позови проти Вашингтону. Це може призвести до величезної кількості позовів, пов'язаних із військовими діями США на Близькому Сході.

Лідер більшості у сенаті США Мітч Макконнелл вже заявив, що конгресмени не цілком усвідомлювали наслідки ухваленого закону і тепер спробують виправити його недоліки.

Спікер палати представників США Пол Райан також заявив, що закон треба допрацювати, аби не зашкодити американським військовим за кордоном.

Офіційний представник Білого дому Джош Ернест заявив, що незнання не є виправданням.

Як відомо, в атаці 11 вересня 2001 року брали участь 19 екстремістів, із яких 15 були громадянами Саудівської Аравії. Уряд країни офіційно заперечує свою причетність до нападів.

Рідні загиблих вже намагалися засудити королівську сім'ю Саудівської Аравії, а також банки країни і благодійні організації, які підозрюються у фінансуванні ісламістів. Проте чинне у США законодавство дає країнам значну недоторканість у разі позовів до американських судів.

Саудівська Аравія раніше підкреслювала, що у разі ухвалення закону готова піти на відповідні заходи, наприклад, припинити контакти чиновників, обмежити США доступ до військових об'єктів на Близькому Сході та відмовитися від інвестицій в американську економіку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-