У Франції 7 кандидатів від правоцентристів братимуть участь у праймеріз

У Франції 7 кандидатів від правоцентристів братимуть участь у праймеріз

Укрінформ
У Франції стартувала виборча кампанія кандидатів у президенти від правоцентристів.

Свої програми перед виборцями захищатимуть сім кандидатів, шість представників партії «Республіканці» та один від французьких християн-демократів (союзника республіканців), повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Сім французьких політиків візьмуть участь у першому турі праймеріз, запланованому на 20 листопада. Двоє з них, хто набере найбільшу кількість голосів, візьмуть участь у другому турі партійних виборів 27 листопада. Переможець стане кандидатом від «Республіканців» на вищу посаду в державі і, найбільш вірогідно, майбутнім президентом Франції.

Кандидатами на участь у першому турі партійних виборів стали колишній президент Франції Ніколя Саркозі, колишні прем’єр-міністри країни Ален Жюппе та Франсуа Фійон, депутати-республіканці Бруно Ле Мер, Жан-Франсуа Копе, Наталі Косцюшко-Морізе, а також колишній мер Рамбуйє лідер Християнсько-демократичної партії Жан-Фредерік Пуассон.

Голосування за кандидатів проходитимуть на більш, ніж 10 тис. виборчих дільницях з використанням паперових бюлетенів і без дозволу голосувати за дорученням. Усі виборці після реєстрації повинні укласти хартію, що вони поділяють цінності правих республіканців і центристів, а також підтримують ідею зміни влади. Крім того, вони повинні сплатити до бюджету президентської кампанії 2 євро.

Для участі у праймеріз кандидат повинен був зібрати письмові доручення від 250 народних обранців, у т.ч. не менше 20 депутатів, не менше, ніж у 30 департаментів, а також від 2,5 тис партійців. З 12 політиків, що мали намір взяти участь у праймеріз, систему попереднього відбору подолали лише семеро.

Сім кандидатів змагатимуться в чотирьох теледебатах. Перші заплановані 13 жовтня на тему економіки і безпеки. Ще два відбудуться до першого туру, 3 і 17 листопада. Фінальні теледебати відбудуться 24 листопада між двома фіналістами.

Фаворитом в опитуваннях громадської думки серед республіканців залишається мер Бордо Ален Жюппе. Його основним опонентом є колишній президент Франції Ніколя Саркозі. Крім цих двох фаворитів, потрапити до другого туру спробують колишній міністр сільського господарства депутат Брюно Ле Мер та екс-прем‘єр-міністр Франсуа Фійон. Решта кандидатів мають менші шанси на перемогу.

Подібна статистика зберігається і загалом серед французів, які планують скористатися виборчим правом. Згідно до результатів останніх опитувань соціологічної служби Odoxa, Аллен Жюппе має найбільшу (39%) підтримку. За ним йдуть Бруно Ле Мер (24%), Ніколя Саркозі (23%) та Франсуа Фійон (23%).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-