Китайці відшкодують Австралії $30 млн за псування Великого бар'єрного рифу

Китайці відшкодують Австралії $30 млн за псування Великого бар'єрного рифу

Укрінформ
Китайська компанія відшкодує владі Австралії 39,3 мільйона австралійських доларів (29,6 мільйона доларів США) в якості компенсації збитку, нанесеного Великому бар'єрному рифу.

Про це повідомляє видання «The Guardian».

«Отримані кошти дозволять усунути токсичні речовини, що перешкоджають розростанню рифу, і відновити природні процеси», - заявив міністр навколишнього середовища Австралії Джош Фрайденберг.

Збитків було завдано судном, що належить китайській компанії та яке шість років тому сіло на мілину в районі Великого бар'єрного рифа, в результаті чого у воду потрапило близько 2 тонн палива. Компенсація австралійському уряду буде виплачена згідно позасудовій угоді з компанією-власником судна Shenzhen Energy Transport. Водночас Greenpeace Австралії піддав критиці згадане врегулювання, назвавши його «неадекватним».

«Уряд заявив, що повне очищення коштуватиме понад $140 млн, тому задоволення таким незначним форматом викликає розчарування”, - заявив активіст Greenpeace Шані Тагер.

Варто зазначити, що спочатку уряд Австралії вимагав щонайменше $120 млн на відшкодування збитків, у той час як власник перевізника стверджував, що завдяки самовідновленню рифу сума відшкодування має бути значно меншою.

Китайське судно «Shen Neng-1» у квітні 2010 року врізалося в риф Дуглас Шолс, що розташований у 100 км на схід від Рокхемптона (Квінсленд). Це сталося в районі, обмеженому для судноплавства у зв'язку із захистом найбільших у світі коралових рифів, внесених до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У воду потрапило близько 2 тонн палива з 950 тонн, що знаходились на борту. Пляма нафтопродуктів розлилася майже на 3 кілометри.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-