Шидло каже, що Європарламент поставив під загрозу єдність ЄС

Шидло каже, що Європарламент поставив під загрозу єдність ЄС

Укрінформ
Дебати і вчорашня резолюція Європарламенту щодо стану демократії в Польщі компрометує ЄП і ставить під удар єдність в ЄС.

Про це в ефірі телеканалу tvn24 заявила в четвер глава польського уряду Беата Шидло.

“Європарламент дав себе втягнути в політичну гру, організовану політиками “Громадянської платформи” (опозиції в Польщі - ред.) виключно для того, щоб реалізовувати в Польщі свої політичні цілі. Тому він став заручником цих політиків і дав себе втягнути в цю гру, яка компрометує Європарламент”, - завила Шидло.

За її словами, ще декілька таких дискусій і “матимемо ще більше проблем з єдністю ЄС”.

“Сьогодні в Європарламенті політики повинні замислитися над тим, на що очікують європейці, а не вести якісь ігри”, - констатувала вона.

У вчорашній декларації Європарламенту зазначається, що “параліч роботи Конституційного суду загрожує демократії, основоположним правам і верховенству права в Польщі”.

У ній також звертається увага на ситуацію навколо публічних ЗМІ, змін до закону про поліцію, державну службу, а також навколо збільшення вирубки дерев в Біловезькій пущі на території РП.

У вівторок в ЄП відбулася дискусія навколо стану демократії в Польщі. Під час обговорення прихильники резолюції наголошували, що вона критикує дії уряду країни, а не країну в цілому. Натомість, його противники наголошували, що більшість в Європарламенті упереджено ставиться до уряду Польщі. 

Це була друга дискусія в ЄП щодо стану демократії в Польщі. Попередня відбулася в січні цього року за участю прем’єр-міністра Беати Шидло. У січні Єврокомісія розпочала процес попередньої оцінки стану верховенства права у Польщі. За порушення європейських цінностей зазначена стаття передбачає навіть позбавлення права голосу країни-члена ЄС.

Конституційна криза триває в Польщі з листопада минулого року. Влада й опозиція звинувачують одна одну в порушенні закону під час призначення суддів КС, що призвело до поглиблення кризи й ускладнення роботи цього органу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-