Відступ ІДІЛ у Сирії та Іраку збільшує ризик терактів у Франції – прокурор

Відступ ІДІЛ у Сирії та Іраку збільшує ризик терактів у Франції – прокурор

Укрінформ
Прокурор Франції по боротьбі з тероризмом Франсуа Мулен вважає, що військовий відступ бойовиків ІДІЛ в Іраку та Сирії підвищує загрозу терактів у Франції.

Про це він заявив в інтерв’ю впливовому французькому виданню Le Monde

«Ми чітко бачимо з історії тероризму: коли терористичні організації зазнають труднощів на території, яку контролюють, вони шукають можливість нападів за кордоном. Військовий тиск на ІДІЛ та відступ бойовиків цього угруповання може призвести до збільшення кількості терористів та членів їхніх родин, які повертатимуться до Франції», - припустив прокурор.

За його словами, це підвищить загрозу нових терактів, оскільки багато з тих, хто брав участь у смертельних атаках у Франції, народилися французами. Мулен зазначив, що правоохоронці впродовж кількох останніх місяців спостерігають активність «дуже тривожних профілів у соцмережах», які вступають у контакт з неповнолітніми, які потенційно можуть стати «виконувачами терористичних проектів».

Прокурор також розповів про зростання кількості юридичних проваджень проти підозрюваних у тероризмі. 

«З точки зору судових процедур для справ, пов'язаних з ісламським тероризмом, зростання носить експонентний характер. Якщо у 2013 році було здійснено лише 26 процедур, то у 2015 році – 136. Сьогодні на розгляді у Паризькому суді знаходиться 324 таких справ, з яких 183 - попередні слухання, а 141 – це реальні суди. Загалом 982 особи є або були предметом кримінального розслідування», - зазначив він.

Як відомо, впродовж двох останніх років у Франції сталася низка терактів з великою кількістю жертв. Зокрема, у 2015 році найбільш резонансним став напад на редакцію сатиричного тижневика Charli Hebdo. Цього року жахливий теракт стався у Ніцці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-