Світ вшанує пам'ять жертв ядерних випробувань хвилиною мовчання

Світ вшанує пам'ять жертв ядерних випробувань хвилиною мовчання

Укрінформ
Хвилина мовчання в пам'ять жертв ядерних випробувань відбудеться 29 серпня, у Міжнародний день дій проти ядерних випробувань.

З такою ініціативою виступив Казахстан, повідомив Укрінформу Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні Самат Ордабаєв.

"29 серпня в Астані відбудеться міжнародна конференція "Розбудова світу без ядерної зброї", присвячена 25-річчю закриття Семипалатинського випробувального ядерного полігону. Цей день у Казахстані також традиційно відзначають хвилиною мовчання в пам'ять жертв ядерних випробувань. Користуючись нагодою, закликаю всіх українців 29 серпня об 11.05 підтримати цю акцію, яка вже стала міжнародною", - заявив дипломат.

За його словами, у форумі в Астані візьмуть участь учені і політики світового рівня, державні, громадські і релігійні діячі більш ніж 50 держав світу. Вони обговорять актуальні проблеми роззброєння і нерозповсюдження, ініціативи щодо зміцнення міжнародної безпеки.

Дипломат нагадав, що знаковою подією початку 1990-х стало рішення президента Нурсултана Назарбаєва про закриття Семипалатинського ядерного полігону, де з 1949 по 1991 роки було проведено 456 ядерних вибухів (116 атмосферних і 340 підземних) сумарною потужністю понад 2,5 тис. бомб, скинутих на Хіросіму. Від наслідків цих випробувань постраждало понад 1,5 млн чоловік, величезна територія загальною площею понад 300 тисяч кв. метрів дістала радіаційне зараження.

Казахстанський лідер також висунув низку ініціатив, спрямованих на зміцнення міжнародного режиму нерозповсюдження ядерної безпеки.

"Подією глобального масштабу стало спільне рішення МАГАТЕ та Казахстану про створення Банку низькозбагаченого урану на території нашої країни. Проект реалізується на базі Ульбінського металургійного комбінату з дотриманням усіх сучасних вимог безпеки", - зазначив посол.

Крім того, в рамках 70-ої сесії Генеральної асамблеї ООН у вересні минулого року Казахстан запропонував План глобальної стратегічної ініціативи – 2045 до 100-річчя ООН. У ньому акцентовано увагу на необхідності створення Глобального антиядерного руху й ухвалення Загальної декларації щодо досягнення світу, вільного від ядерної зброї. Вже 7 грудня 2015 року Генеральна Асамблея ООН затвердила резолюцію Загальної декларації щодо досягнення світу, вільного від ядерної зброї.

Водночас, у рамках комунікаційної платформи G-GLOBAL успішно працює проект АТОМ (Abolish Testing. Our Mission), спрямований на згуртування людей в усьому світі в боротьбі за остаточне припинення випробувань ядерної зброї та звільнення світу від ядерної зброї. "Кожна небайдужа людина може підписатися під онлайн-петицією проекту АТОМ із закликом до урядів світу відмовитися від ядерної зброї, щоб Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань швидше набрав чинності. На сьогодні кількість підписантів петиції Проекту АТОМ перевищила 272 тисячі осіб з понад 100 країн світу", - зазначив дипломат.

Фото: ria.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-