Меркель анонсувала тематику братиславського саміту ЄС

Меркель анонсувала тематику братиславського саміту ЄС

Укрінформ
Лідери урядів країн "Вишеградської четвірки" і канцлер ФРН обговорили у п'ятницю у Варшаві тематику майбутнього саміту ЄС у Братиславі, погодившись, що тема безпеки буде на ньому провідною.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Тема безпеки у широкому сенсі матиме на саміті у Братиславі центральне значення", - заявила Ангела Меркель на спільній з колегами прес-конференції. "З точки зору зовнішньої безпеки ми можемо зробити більше у плані обороноздатності", - вважає вона. Щодо безпеки внутрішньої, боротьби з тероризмом, то тут, визнала канцлер ФРН, багато проектів ЄС не реалізовував довгі роки.

Прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло закликала колег "подивитися правді в очі: ЄС змінився після цього референдуму". Вона підкреслила, що найголовніше завдання - зберегти ЄС як сильну співдружність. Для Польщі дуже важливо, за словами її прем'єра, щоб усі члени ЄС могли будувати спільне європейське майбутнє, для цього варто проводити реформи, які зміцнять Євросоюз. Громадяни ЄС мають знову відчути, що цей Союз їм потрібний, що він їм допомагає, що він - безпечне місце, сказала вона.

Шидло також зазначила, що всі із зростаючим занепокоєнням стежать за інформацією, пов'язаною з погіршенням ситуації з безпекою на сході України. "Це має найпряміший вплив на загальну ситуацію з безпекою в Європейському Союзі. Інспірація Москвою регіональної напруженості не сприяє стабілізації ситуації з безпекою в Європі", - підкреслила вона.

Угорський прем'єр Віктор Орбан сказав, що європейці змушені боротися нині з двома проблемами. "По-перше, ЄС втратив свої адаптивні здібності, не вилучив з економічної кризи і фінансової відповідні уроки; і у нас немає відповіді на кризу мігрантів і на внутрішні проблеми", - вважає Орбан. У сфері зовнішньої політики, за його словами, важлива українська проблема. По-друге, європейці не виконують власні засадничі закони, зокрема щодо Шенгену. Орбан порадив колегам з ЄС бути строго дисциплінованими, як Угорщина, створити загальну європейську армію й загальні сили безпеки.

Прем'єр Чехії Богуслав Соботка також торкнувся теми єдиної європейської армії, визнавши, що процес буде непростим. Він зазначив, що для Чеської Республіки важливим є, щоб Європа найближчими місяцями і роками швидко повернула довіру населення до інтеграційних процесів.

У свою чергу, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо помітив, що багато хто чекає від саміту у Братиславі радикальних рішень, після яких почнуться глибокі перетворення. І його учасники не повинні обдурити очікування народів. Словаччину, за його словами, дуже цікавить тема безпеки, яка включає не лише боротьбу з тероризмом і внутрішню безпеку, а й безпеку економічну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-