У Росії пропонують запустити дирижаблі з Сибіру до Арктики

У Росії пропонують запустити дирижаблі з Сибіру до Арктики

Укрінформ
Рада безпеки Росії запропонувала уряду РФ розглянути проект створення системи транспортно-логістичних коридорів, які з'єднають Транссиб, БАМ і Північний морський шлях.

Про це пише «Коммерсант» із посиланням на документи, що є в його розпорядженні.

Автором проекту, який дістав назву «Єдина Євразія», є глава Московської школи економіки МДУ академік РАН Олександр Некіпєлов. Він і заступник секретаря Радбезу РФ Володимир Назаров направили листа віце-прем'єру РФ Аркадію Дворковичу з проханням розглянути проект Некіпєлова.

Основною метою проекту заявлено створення умов "для виходу країни на новий соціально-економічний рівень за рахунок глибокого освоєння Сибіру, Далекого Сходу і Арктики». Вартість "Єдиної Євразії" оцінюється в 220-240 млрд дол. Завершити створення транспортно-логістичних коридорів планується до 2035 року.

З усіх складових проекту досить детально описані тільки транспортні дирижаблі типу АТЛАНТ (від «Аэростатический транспортный летательный аппарат нового типа»). З їх допомогою планується забезпечити вантажопотік між Північним морським шляхом і Транссибом.

Розробником дирижаблів, як витікає з проекту, буде «Воздухоплавательный центр «Авгуръ». Вартість одного дирижабля в серійному виробництві не перевищить 30 млн дол., стверджують автори проекту, а одне таке повітряне судно зможе замінити п'ять вертольотів Мі-8.

Ідею «Єдиної Євразії», йдеться в листах на ім'я віце-прем'єра, вже підтримали МЗС, Міноборони, РАН і помічник президента Ігор Левітін. При цьому в листі Левітіна, доданому до проекту, йдеться, що у бюджеті недостатньо коштів і для «Єдиної Євразії» треба шукати приватних інвесторів.

Компанія «Авгуръ» з початку 2000-х років представила кілька проектів дирижаблів як військового, так і цивільного призначення. Розробки компанії, зокрема, були представлені на авіасалоні МАКС в 2005 і 2007 роках. Олександр Некіпєлов донедавна очолював раду директорів «Роснафти», а до липня 2013 року володів невеликим пакетом акцій цієї компанії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-