МЗС Грузії заявляє про загрозу нових етнічних чисток на окупованих землях

МЗС Грузії заявляє про загрозу нових етнічних чисток на окупованих землях

Укрінформ
Через вісім років після війни в серпні 2008 року безпекова і гуманітарна ситуація на окупованих територіях залишається напруженою, Росія продовжує порушувати основоположні принципи міжнародного права.

Про це йдеться у розповсюдженій МЗС Грузії заяві, повідомляє Радіо Свобода.

"Через вісім років після серпневої війни 2008 року в результаті прагматичного підходу уряду Грузії небезпека ескалації конфлікту значно зменшилася, проте в плані безпеки ситуація на окупованих територіях залишається важкою. Зміцнення окупаційної лінії, зокрема встановлення колючого дроту на паркані, стало практикою", - йдеться в заяві грузинського дипломатичного відомства.

Зазначається, що продовжують мати місце випадки викрадення і незаконного затриманнями громадян Грузії, сотні тисяч біженців та вимушених переселенців досі не мають права на безпечне й гідне повернення до місць свого попереднього проживання, тоді як особи, що лишаються на окупованій території, піддаються постійній етнічній дискримінації.

 "Яскравим прикладом цього є заборона на отримання освіти рідною мовою, грубе порушення права на свободу пересування і власність, що створює ризик нової хвилі етнічної чистки на окупованих територіях. Крім того, Москва почала фактичний процес анексії Абхазії і Цхінвальського регіонів, їх інтеграції у військову, економічну і соціальну системи Росії, що грубо порушує основоположні принципи міжнародного права", - заявляють у зовнішньополітичному відомстві Грузії.

Натомість, незважаючи на провокаційні кроки Росії, уряд Грузії твердо дотримується політики мирного вирішення конфліктів.

Як повідомлялося, Президент України Петро Порошенко переконаний, що напад Росії на Грузію в серпні 2008 року став початком наступних військових дій РФ в інших країнах, зокрема в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-