Лінкявічус про безпеку у Балтиці: Одними транспондерами питання не вирішити

Лінкявічус про безпеку у Балтиці: Одними транспондерами питання не вирішити

Укрінформ
Угода про включення автовідповідачів (транспондерів) при польотах військових літаків над Балтійським морем проблем з безпекою не вирішить, оскільки російські винищувачі все одно продовжуватимуть небезпечні маневри у регіоні.

Про це заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус, інформує Delfi.

"Так, одними включеними транспондерами питання безпеки не вирішити, якщо російські пілоти і надалі не дотримуватимуться рекомендацій безпечної авіації, поводитимуться безвідповідально і провокаційно", - сказав міністр.

Так він прокоментував заяву міністерства оборони Росії про те, що Москва готова до проведення консультацій з Литвою та іншими країнами регіону щодо забезпечення польотів військової авіації над Балтійським морем тільки з включеними транспондерами.

За словами міністра, Литва разом із союзниками розгляне і обговорить пропозицію Росії, проте, як і інші обіцянки та заклики Москви, потрібно оцінювати не за словами, а конкретними кроками Росії.

"Росія відмовилася ввести прямий зв'язок (гарячу лінію) між прикордонними постами для роз'яснення польотів неавторизованих літаків. Я пропонував це зробити ще у 2002 р. своєму тодішньому колезі Сергію Іванову", - згадує глава зовнішньополітичного відомства Литви.

Керівник литовського МЗС відзначив, що Росія регулярно проводить небезпечні маневри винищувачами поблизу військових кораблів НАТО у Балтійському морі та "останнім часом практично ніяк не сприяла зміцненню заходів військової довіри".

"Не дивлячись на те, що Росія бажає обговорити ризики, що викликаються військовою діяльністю, варто зазначити, що саме дії Росії цей ризик і створюють, саме вона сама регулярно небезпечно маневрує своїми винищувачами поблизу військових кораблів НАТО у Балтійському морі, навіть створює загрозу польотам цивільної авіації", - підкреслив Лінкявічус.

Як повідомлялося раніше, Росія запрошує експертів НАТО до Москви для спільної розробки заходів з метою реалізації ініціативи президента Фінляндії. Президент Нійністьо місяць тому запропонував президентові РФ Путіну, який прибув до Гельсинки, домовитися, щоб військові літаки над Балтійським морем завжди літали з включеними транспондерами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-