Конституційна криза в Польщі: Дуда підписав зміни до суперечливого закону

Конституційна криза в Польщі: Дуда підписав зміни до суперечливого закону

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про Конституційний суд Польщі, що з кінця минулого року є предметом суперечки між владою й опозицією.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу з посиланням на канцелярію президента Польщі.

"Новий закон про Конституційний суд повертається до рішень, які передбачені в законі про Конституційний суд 1997 року, і який приводить у відповідність до Конституції юридичні положення, що стосуються суду",- йдеться в повідомленні.

Конституційна криза триває в Польщі з листопада минулого року. Влада й опозиція звинувачують одна одну в порушенні закону під час призначення суддів КС, що призвело до поглиблення кризи й ускладнення роботи цього органу. У січні в суперечку втрутилася Єврокомісія, розпочавши процес попередньої оцінки стану верховенства права у Польщі. За порушення європейських цінностей зазначена стаття передбачає навіть позбавлення права голосу країни-члена ЄС.

На початку липня Єврокомісія заявила, що оцінить новий закон про КС у Польщі у рамках попередньої оцінки стану верховенства права після завершення законодавчого процесу в Польщі. Кілька днів тому Єврокомісія порекомендувала Польщі виконати рішення Конституційного суду від грудня минулого року, що стосується вибору суддів КС, а також від березня – про неконституційність змін до закону про КС, які ухвалила нова влада.

Натомість в МЗС Польщі з цього приводу заявили, що рішення Єврокомісії щодо рекомендацій Польщі у контексті змін до закону про Конституційний суд країни є передчасним і може негативно вплинути на авторитет цієї інституції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-