РФ і Китай проведуть навчання у Південно-Китайському морі

РФ і Китай проведуть навчання у Південно-Китайському морі

Укрінформ
Росія і Китай у вересні проведуть військово-морські навчання у Південно-Китайському морі.

Про це в четвер, 28 липня, заявив представник міністерства оборони Китаю Ян Юйцзюнь, повідомляє DW.

"Метою повітряних і морських навчань буде поглиблення відносин між збройними силами двох країн і підвищення їх здатності реагування на морські погрози", - заявив міністр оборони Китаю.

Маневри будуть проведені на фоні територіального конфлікту навколо спірних вод Південно-Китайського моря.

Як відомо, 12 липня постійна палата третейського суду в Гаазі визнала незаконними домагання Китаю на акваторію в рамках "дев'ятипунктирної лінії". На думку трибуналу, Китай не має "історичного" права на природні ресурси в цій зоні. Також суд ухвалив, що жоден з островів і рифів в архіпелазі Спратлі не є ексклюзивною економічною зоною Китаю. Тим самим суд задовольнив позов Філіппін, поданий у 2013 році. У відповідь офіційний Пекін заявив, що не підкорятиметься вердикту суду. На думку Китаю, палата третейського суду в Гаазі не володіє необхідною юрисдикцією для вирішення цієї територіальної суперечки.

Раніше КНР заявила права на декілька островів в Південно-Китайському морі, включаючи архіпелаг Спратлі. На ці ж острови і прилеглий до них водний простір претендують ще п'ять держав - Тайвань, В'єтнам, Малайзія, Філіппіни і Бруней.

Архіпелаг Спратлі має важливе стратегічне значення, крім того, за попередніми прогнозами, там знаходяться родовища нафти і газу. КНР за допомогою будівництва штучних островів намагається закріпити свої претензії на архіпелаг.

Філіппіни в 2013 році подали позов у Гаазький арбітраж, попросивши суд роз'яснити, чи має Китай право претендувати на ці острови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-