Хто замінить генсека ООН: визначився найбільш імовірний політик

Хто замінить генсека ООН: визначився найбільш імовірний політик

Укрінформ
В ООН відбулося попереднє голосування за претендентів на посаду Генерального секретаря, яку два п'ятирічні терміни займає Пан Гі Мун, чиї повноваження закінчаться наприкінці цього року.

Про це повідомляє Reuters.

Лідером голосування і найбільш імовірним претендентом на головування в ООН виявився екс-прем'єр-міністр Португалії, екс-Верховний комісар ООН у справах біженців та екс-голова Соцінтерну Антоніу Гутерреш.

На другому місці екс-президент Словенії Данило Тюрк, на третьому – Гендиректор ЮНЕСКО Ірина Бокова. Четверте місце розділили двоє екс-голів Генеральної Асамблеї ООН Вук Єремич з Сербії та Срджан Керім з Македонії.

Керівник Програми розвитку ООН, екс-прем'єр-міністр Нової Зеландії Хелен Кларк на п'ятому місці, а за нею віце-прем'єр-міністр Словаччини Мирослав Лайчак, міністр закордонних справ Аргентини Сусана Малкорра, колишній шеф кліматичної програми ООН Крістіана Фігерес з Коста-Ріки, молдавський політик Наталя Герман (донька першого президента країни МІрчі Снєгура), чорногорський віце-прем'єр Ігор Лукшич та екс-міністр закордонних справ Хорватії Весна Пушич.

Агентство зазначає, що країни - члени ООН сподівалися, що цього разу обрання Генерального секретаря, на відміну від попередніх 70 років, матиме характер публічної кампанії з висуненням програм і обговоренням кандидатів. Близько чверті країн висловили сподівання, що вперше головою ООН стане жінка. Однак 15 членів Ради Безпеки вирішили провести своєрідне "рейтингове голосування", щоб винести на сесію Генасамблеї узгоджену кандидатуру.

Врешті, кандидат має отримати згоду п'яти постійних членів Ради Безпеки ООН, які мають право вето і формально не зобов'язані зважати на його популярність на Генеральній асамблеї, зазначає агентство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-