ЄС вважає дії президента Туреччини

ЄС вважає дії президента Туреччини "неприйнятними"

Укрінформ
Європейський союз висловив серйозну стурбованість введенням владою Туреччини надзвичайного стану в країні.

Про це повідомляє BBC.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Федеріка Могерини і єврокомісар Йоханнес Хан заявили, що надзвичайний стан дає турецькій владі надмірно широкі повноваження. Обидва вищі керівники Євросоюзу закликають президента Реджепа Тайіпа Ердогана не забувати про верховенство права, права людини і громадянські свободи.

Вони також нагадують, що призупинення дії Європейської конвенції з прав людини може бути здійснене лише у відповідності з існуючими правилами.

Надзвичайний стан дає майже необмежену владу президента Ердогану. Він і кабінет міністрів зможуть приймати закони, не консультуючись з парламентом, а Конституційний суд не зможе переглянути ці закони. Уряд також зможе обмежити свободу слова і свободу зібрань, і владі буде легше проводити арешти.

Як повідомляв Укрінформ, президент Туреччини Раджеп Тайіп Ердоган оголосив про введення в країні надзвичайного стану строком на три місяці для ліквідації наслідків спроби державного перевороту. Надзвичайний стан дає Ердогану майже необмежену владу, однак уряд наполягає, що це ніяк не позначиться на житті простих людей і спрямоване лише на боротьбу з "вірусом", що призвів до спроби військового перевороту.

Відразу ж після придушення спроби перевороту тисячі військовослужбовців, у тому числі кілька десятків генералів, були заарештовані. Знято з посад кілька тисяч суддів, всього понад 50 тисяч держслужбовців заарештовані або звільнені. Близько 600 шкіл закриті. Університетським викладачам, в тому числі звільненим з вишів, заборонено виїжджати за кордон. Позбавлені аккредитації 34 журналісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-