Сьогодні французи відзначають День взяття Бастилії

Сьогодні французи відзначають День взяття Бастилії

Укрінформ
Національне свято - день взяття Бастилії у четвер, 14 липня, відзначають у Французькій Республіці.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Цей день, затверджений 6 липня 1880 року, є головним національним святом французів. З його нагоди у Парижі о 10:00 (за місцевим часом) біля Тріумфальної арки розпочнеться військовий парад.

Очікується, що президент Франції Франсуа Олланд на військовому автомобілі у супроводі гвардійців-кіннотників проїде перед вишикуваними підрозділами і прийме парад. Після чого парадні розрахунки пройдуть маршем головним проспектом французької столиці – Єлисейськими полями.

Як і торік, цього разу французька влада вирішила зекономити на військовому параді з нагоди національного свята. У параді візьме участь 3239 солдатів, сержантів та офіцерів, менше техніки. Планується, що братиме участь на 8% менше особового складу, ніж у 2015 році. Загалом очікується, 241 кіннотник, 212 одиниць бойової техніки, 55 літаків і 30 вертольотів. Обмеження пов’язані передусім із заощадженням бюджетних коштів та у зв‘язку з участю 10 тис. військовослужбовців в операції з підтримання правопорядку Sentinelle.

Особливістю цьогорічного національного свята стане участь у ньому підрозділів французьких митників, які структурно не входять до збройних сил Франції, чиї підрозділи традиційно складають ядро військового дефіле. Крім того, у параді візьмуть участь військові підрозділи з Австралії та Нової Зеландії, чиї солдати брали участь в одній з найкривавіших битв Першої Світової війни – битви на Сомі (1916). 100-ті роковини цієї трагедії тиждень тому згадували лідери Франції та Німеччини.

За словами організаторів, французькі солдати рухатимуться Єлисейськими полями у пішому порядку зі швидкістю 115 кроків на хв., у той час, як бійці Іноземного легіону - 88 кроків на хвилину. Швидкість руху для моторизованих підрозділів становитиме 240 м на хв.

Паризьке небо 14 липня «відкриє» відома пілотажна група «Патруль де Франс» у складі 8 багатоцільових літаків Alphajets. Летітимуть вони у формі Ейфелевої вежі. За задумкою організаторів таке рішення влада ухвалила у зв’язку з поданою заявкою Парижа стати столицею Олімпійських ігор 2024 року. Надвечір традиційно у великих містах Франції плануються салюти та феєрверки.

Нагадаємо, що 14 липня 1789 року розгніваний паризький люд захопив королівську в’язницю Бастилію – символ ненависного абсолютистського режиму. Так почалась Французька революція 1789-1799 рр., яка досить швидко охопила не лише столицю, але й провінцію. 5 серпня 1789 року Національні збори ухвалили рішення про скасування феодального ладу і звільнення селян. Зі станової держави формувалась класова держава зі свободою посад і занять. Символом цього стало прийняття 26 серпня 1789 року «Декларації прав людини і громадянина», якою було проголошено особисту свободу, рівність у правах та перед законом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-